Bővítik az esztergomi ferences gimnáziumot

Belföld, 2023.02.27

Új tantermekkel és tornacsarnokkal bővítik Esztergomban a Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumot és Kollégiumot - tájékoztatta az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-t.

Szánthó Gellért közlése szerint a mintegy négymilliárd forintos beruházás legjelentősebb eleme egy fedett tornacsarnok létrehozása, ahol másodosztályú kosárlabda mérkőzések is rendezhetők.

Az épületegyüttes iskolai szárnyán hat új tantermet alakítanak ki, a kollégiumi részt közösségi terek létrehozásával bővítik, többek között egy galériás aulával, és felújítják az iskola udvarát, ahol sporteszközök is lesznek.

Az iskolában négy-, illetve hatosztályos rendszerben 250 diák tanul és szinte mindenki kollégista. Az intézménybe az ország különböző részeiből érkeznek diákok és jellemzően havonta egyszer utaznak haza, így a gimnázium fejlesztése új szabadidős lehetőségeket nyit meg számukra - ismertette az igazgató.

A tornacsarnok középen kettéosztható, így egyidejűleg alkalmas edzésekre, iskolai testnevelésre, civil-, lakossági és szabadidősportokra, illetve bérleményként hasznosítható.

A száz ülőhelyes csarnok tetején pihenőparkot alakítanak ki.

A beruházás része az új főbejárat létrehozása, a jelenlegi díszes, szűk bejáratot kizárólag a szerzetesek részére tartják fenn - közölte Szánthó Gellért.

A Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium Esztergom belvárosában működik a vele egybeépült kolostorral és a Szent Anna ferences templommal. Az épületegyüttes az ezen a helyen állt középkori rendház helyén található; a ferencesek 1222-ben telepedtek le Esztergomban.

A gimnázium névadója, Temesvári Pelbárt krakkói tanulmányai befejeztével élete egy részét az esztergomi rendházban töltötte. A szocializmus évei alatt az iskola egyike volt a nyolc egyházi fenntartásban működő gimnáziumnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!