Dankó Pista kottáit is bemutatják a szegedi Móra Múzeumban

Belföld, 2021.09.29

Dankó Pista eredeti kottáit is láthatják az érdeklődők a Múzeumok Őszi Éjszakáján a szegedi Móra Ferenc Múzeumban szombaton - közölte Bárkányi Ildikó néprajzkutató szerdán a helyszínen.

Eredeti Dankó Pista-kották kerültek a szegedi Móra-múzeumba A kéziratokat és a programokat bemutató sajtótájékoztatón a szakember elmondta, hogy a kották eddig egy dunaújvárosi magánszemély birtokában voltak, aki rokonaitól örökölte meg azokat. Hallott arról, hogy a Móra Múzeumban vannak Dankó Pista relikviák, például egy Dankó-hegedű is - ezért döntött úgy, hogy a szegedi közgyűjteménynek ajándékozza a lapokat.

A hat teleírt kottaoldalon az 1898-ban bemutatott Cigányszerelem című népszínmű betétdalai olvashatók, köztük Marcsa és Etel kettőse, valamint az Eltörött a hegedűm kezdetű nóta.

A kottákat olvasva még egyszer meg lehet cáfolni azokat a legendákat, melyek szerint a nótakirály nem tudott kottát írni. Csongor Győzőnek, a múzeum egykori igazgatójának kutatásai szerint Dankó Pista a szöveghez rögzítette az ének dallamát és ritmusát, miután eljátszotta, illetve elpengette azt hegedűjén. A teljes dalkíséretet, amit a zenekar játszott és ami kiadásban megjelent, minden bizonnyal már mások segítettetek neki elkészíteni - közölte a néprajzkutató.

Bárkányi Ildikó kifejtette, hogy a 120 évesnél is régebbi kották aránylag jó állapotban vannak, bár néhol töredeznek, meg vannak ragasztva, de jól olvashatók, restaurálásuk azonban több hónapos folyamat lesz.

Kitért arra is, hogy kéziratos Dankó-kották nincsenek műkereskedelmi forgalomban, ezért nehezen megbecsülhető az értékük.

Szombaton, a Múzeumok őszi éjszakáján különleges tárlatvezetésekkel, előadásokkal, detektívjátékkal várják az érdeklődőket a Móra Múzeumban, a Fekete házban és a Vármúzeumban. A múzeum főépületében az állandó és időszaki kiállításokat - így az Erzsébet királynéról rendezett tárlatot -, valamint a látványtárakat mutatják be a látogatóknak, akik a kilátóból megcsodálhatják a szegedi belváros esti fényei.

A Fekete házban az évszakhoz illő új ruhákat kaptak a Rotschild Klára-kiállítás próbababái, Sinkó János festőművész Fragmentum LXXI című kiállításán pedig múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. A Vármúzeumban rendezett tárlatvezetéseken a Szeged történetét bemutató interaktív kiállítás ismerhető meg.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Eredeti Dankó Pista-kották kerültek a szegedi Móra-múzeumba Eredeti Dankó Pista-kották kerültek a szegedi Móra-múzeumba
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!