Debrecenben felkészültek a hajléktalanok téli ellátására

Belföld, 2021.12.01

Debrecenben felkészültek a hajléktalanok téli ellátására - közölte a város polgármestere a szolgáltatást az önkormányzat megbízásából végző ReFoMix Nonprofit Kft. szociális és egészségügyi központja udvarán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Papp László (Fidesz-KDNP) azt mondta, a 354 férőhelyes ellátórendszer már teltházzal működik, 288 rászoruló van a bentlakásos szállásokon, 66-an pedig a nappali melegedőt veszik igénybe.

A járványhelyzetre tekintettel izolációs konténert működtetnek a szociális központ udvarán, ahol a kórházi ápolást nem igénylő betegek átmeneti elkülönítését meg tudják oldani - fűzte hozzá a polgármester, megjegyezve, hogy a hajléktalan-ellátóban 24 órás egészségügyi szolgálat működik.

Papp László kiemelte: a város el tudja látni a debreceni hajléktalanokat, de arra nem képes, hogy a megye, a régió összes hajléktalanját befogadja. Szavait azzal indokolta, hogy a környező városokból egyre több hajléktalant küldenek a megyeszékhelyre, hogy Debrecen biztosítsa az ellátásukat.

A város polgármestere elmondta: egyeztetést kezdeményez a hajdú-bihari önkormányzattal annak érdekében, hogy a megye városai helyben oldják meg a rászorulók téli ellátását.

Széles Diána (Fidesz-KDNP), Debrecen szociális ügyekért felelős alpolgármestere az önkormányzat, a ReFoMix és a helyi karitatív testület együttműködését emelte ki.

Rámutatott: a közmunkaprogram keretében a hajléktalanok is rendszeresen segítik a karitatív testület rászorulókat támogató munkáját. Széles Diána jelezte, hogy a hajléktalanszállón élők 75 százalékát beoltották a koronavírus ellen, többen már a harmadik oltást is felvették.

Szemerédy Zsolt, a ReFoMix Nonprofit Kft. ügyvezetője azt mondta, senkit nem hagynak az útszélen, elsődleges céljuk az életmentés.

Az MTI tudósítójának érdeklődésére hozzátette: mintegy 60-80 azoknak a hajléktalanoknak a száma a városban, akik évek óta nem hajlandók bemenni a szálláshelyekre.

Ismerik a tartózkodási helyüket, és folyamatosan gondoskodnak az ellátásukról a hideg időben - fűzte hozzá.

A sajtótájékoztató végén az önkormányzat és a karitatív testület vezetői teafüveket, vitaminokat és fertőtlenítő szereket tartalmazó csomagokat adtak át a ReFoMix képviselőinek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!