Dékány Imre kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Belföld, 2021.10.07

Dékány Imre akadémikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját, az elismerést a Szegedi Nemzeti Színházban rendezett gálaműsoron, szombaton adják át - tájékoztatta a civil szervezet az MTI-t.

Dékány Imre Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriuma a Debreczeni Pálról elnevezett elismerését Martinkovics Katalinnak, a MASZK Egyesület alelnökének ítélte oda. A tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját Totik Vilmos matematikus, akadémikus, a művészeti kuratórium Gregor József-díját pedig Rozgonyi Éva karnagy, zenepedagógus veheti át a gálaműsoron.

A fődíjas Dékány Imre Lapis András szobrászművész Szeged Múzsája című kisplasztikáját kapja, a karcsú, kalapos nőalakkal 2006 óta a szegediek nap mint nap találkozhatnak, hiszen köztéri szoborként a Glattfelder Gyula teret díszíti. A szakkuratóriumok díjazottjai a szobrászművész plakettjét vehetik át.

A gálaműsort követően a színházban első ízben rendez az alapítvány jótékonysági aukciót kortárs képzőművészeti alkotásokból. Az árverésen befolyt összeget a civil szervezet céljainak megvalósítására folytatják.

A Szegedért Alapítvány ötlete 1988 októberében született, Debreczeni Pálnak, a DOMET Ecsetgyár igazgatójának nevéhez fűződik. A szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy kifejezze elismerését a város hazai és nemzetközi hírnevét gazdagítóknak. Az alapítvány ezen felül három évtizede pályázati támogatásokkal járul hozzá a tudományos kutatásokhoz, művészeti tevékenységekhez, tanulmányutakhoz, kongresszusok szervezéséhez, a városhoz kötődő kiadványok megjelentetéséhez és más, értékeket hordozó kezdeményezések megvalósításához.
(MTI)

Címkék

Dékány Imre
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!