Demeter Áron: Van Magyarországnak egy nyitott és elfogadó oldala is

Belföld, 2021.06.16

Hiába tüntettek ezrek, írta alá a petíciót több mint 100 000 ember, az Országgyűlés megszavazta az úgynevezett pedofiltörvényt, ezzel betiltva az LMBTQI témájú oktatásiprogramokat, termékeket, reklámokat a 18 éven aluliak számára.

Amnesty International A törvény ellen Szegeden is demonstrációt szervező Amnesty International emberi jogi szakértőjét, Demeter Áront kérdeztük arról, milyen következményei lesznek a jogszabály életbe lépésének?

WR: Mi a véleményetek az úgynevezett pedofil törvényről, melyet a parlament az ellenzék döntő többségének távolmaradása mellett fogadott el?

D. Á.: A törvényjavaslat kísértetiesen hasonlít arra a 2013-ban elfogadott és propagandatörvényként elhíresült orosz jogszabályra, ami az LMBTQI közösséggel szembeni gyűlöletkeltésen és uszításon kívül lehetetlenné teszi a melegséggel,
transzneműséggel kapcsolatos tudományos párbeszédet és felvilágosító munkát is. A törvénymódosítás egyértelműen sérti továbbá a szólásszabadsághoz, az emberi méltósághoz és az egyenlő bánásmódhoz való jogot. Ez a lépés veszélyezteti az LMBTQI fiatalok és felnőttek lelki egészségét, és megakadályozza, hogy kellő időben, prevenciós céllal jussanak információhoz és megerősítő támogatáshoz. Az LMBTQI embereknek joguk van ahhoz, hogy a társadalom egyenlő méltósággal rendelkező tagjaként éljenek, megbélyegzés és nyomasztó tabuk nélkül.

WR: Mit tehetnek a civilek, akik a megbélyegzés veszélyével néznek szembe, amikor tiltakoznak a kormányzati homofóbia ellen?

D. Á.: A kormány nyilvánvalóan kihasználja a saját politikai céljaira a helyzetet, nekünk, civileknek és minden jóérzésű ember számára most az kell lennie a prioritásnak, hogy megtegyünk mindent, hogy az LMBTQI közösség biztonságban legyen, ha pedig zaklatják, bántalmazzák őket akkor segítséget nyújtsunk. Ezzel párhuzamosan pedig azért kell dolgoznunk, hogy ez a törvénymódosítás minél előbb a süllyesztőbe kerüljön.

WR: Vannak-e felmérések arról, hogy a magyar társadalomban van-e (volt-e) olyan igény, hogy ilyen szélsőséges formában lehetetlenítsék el azokat, akik vállalják nemi identitásukat?

D. Á.: Szerintem teljesen mindegy, hogy mi az oka a törvénymódosításnak vagy volt-e rá igény. A magyar társadalom a felmérések szerint egyre nyitottabb és elfogadóbb, az, hogy a kormány nem ezt a folyamatot segíteni, hanem magyar emberek, főleg fiatalok ellen hergel, másodrendű állampolgárként kezeli őket, és megtagadja tőlük az alapvető emberi jogaikat, ez a fontos.

WR: Meglátásotok szerint a magyar kormány utóbbi hetekben tapasztalt homofób kampánya csak a törvény előkészítése volt, vagy ez tovább folytatódik a választásokig?

D. Á.: A magyar kormány már legalább 1 éve tudatosan homofób és transzfób politikát folytat, tavaly májusban betiltották a transz emberek számára a nemük jogi elismerését, decemberben pedig az örökbefogadásból is kizártak mindenkit, aki nem házas. Az biztos, hogy a magyar kormány a szokásos kampányát folytatja: kipécéz egy amúgy is kiszolgáltatott csoportot, hazugságokat terjeszt róluk, majd jogkorlátozó törvényeket hoz ellenük. Ez történt a menekültekkel, hajléktalan emberekkel, civil szervezetekkel és most az LMBTQI közösség tagjaival. Simán elképzelhető, hogy ez a kampány vagy valami nagyon hasonló folytatódni fog a választásokig.

WR: Mit vártok a június 25-i szegedi eseménytől? Mi lesz pontosan a program?

D. Á.: Azt várjuk, hogy minél több nyitott, befogadó és jókedvű szegedi és környékbeli ember ünnepelje az egyenlő jogokat a Városháza előtti szökőkútnál, és mondjon nemet a gyűlöletre és a kirekesztésre. Ezzel az eseménnyel is szeretnénk megmutatni, hogy Magyarországnak van egy nyitott és elfogadó oldala is, amely nem hajlandó részt venni a politikai gyűlöletkeltő kampányokban. Várunk mindenkit sok szeretettel!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!