Demográfiai csúcs - Zsigó: a családok érdekei minden politikai döntésnél elsődlegesek

Belföld, 2021.09.23

Csaknem 12 éve minden politikai döntésnél elsődlegesek a családok érdekei és igényei - mondta Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs csütörtöki programját záró beszédében a Várkert Bazárban.

Az államtitkár kiemelte: a kormány 2010 óta úgy segíti a gyermekvállalást, hogy eközben senkinek nem ad életvezetési tanácsokat. "Mi csupán biztosítjuk a kereteket és a feltételeket ahhoz, hogy amennyiben egy pár gyermeket szeretne vállalni, annak ne legyen sem pénzügyi, sem egyéb akadálya" - mondta.

Zsigó Róbert kiemelte: Magyarország aktív résztvevője az Európai Unióban folyó vitáknak. "Igyekszünk érvelni", ez azonban sokszor nehéz, mert az Európai Unió intézményvezetőinek többsége nem támogatja az olyan értékeket, mint a család, a nemzet vagy a hit - jelentette ki.

Pedig - az államtitkár meglátása szerint - éppen most, a globalizáció, a népvándorlások és a világjárványok korában lenne a legnagyobb szükség arra, "hogy megerősítsük elkötelezettségünket a hagyományos értékeink mellett".

A családi közösség az értékátadás legfontosabb színtere, így a család védelme egyszerre fakad a keresztény értékrendből és járul hozzá a keresztény létforma védelméhez is - vélekedett Zsigó Róbert.

Kitért arra: mivel a magyar kormány döntéseinek középpontjában a nemzet és a család áll, a jövőt meghatározó kérdéseket, így például a fenntarthatóságot is ebből a nézőpontból vizsgálja.

A közbeszédben gyakran van szó a fenntartható fejlődésről, a környezeti fenntarthatóságról, de ezekben a vitákban kevés szó esik a gyermekvállalás pozitív szerepéről. Holott a demográfiai folyamatok alapvetően befolyásolják a jövőt. A nyugati világban nem születik elég gyermek, a társadalom idősödik, és ez hosszú távon kedvezőtlen hatással van a nemzetekre - mondta.

Megjegyezte, sokan a gyermekvállalás "számlájára írják a környezeti kihívások súlyosbodását" és lebeszélik az embereket a családalapításról, hogy ezzel védjék meg a bolygót. Azonban ezt az érvelést elfogadva a Földért vívott harcban "oda jutnánk, hogy a végén nem lenne kinek megőrizni a jövőt".

A család nem a problémát, sokkal inkább a megoldást jelenti. A Föld fenntarthatóságát nem a felelős gyermekvállalás és gyermeknevelés veszélyezteti, sokkal inkább a pazarló életmód - tette hozzá.

Álláspontja szerint megfelelő politikai támogatással ugyanakkor "elérhetjük, hogy a pazarló kényelmet a tudatos, felelős tervezés váltsa fel".

Megjegyezte, egyes kutatások azt is bizonyították, hogy a gyermekes családok jóval elkötelezettebbek a környezetvédelem iránt. Hiszen a környezeti fenntarthatóság értékeit a leghatékonyabban az otthoni példamutatással, felelős neveléssel lehet átadni. A családoknak pedig kiemelten fontos, hogy egy élhető bolygót hagyjanak maguk után. "Amit mi teszünk, azt a gyerekeink, az unokáink és a jövőnk érdekében tesszük" - tette hozzá Zsigó Róbert.

A kétnapos demográfiai csúcs péntek reggel folytatódik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!