Digitális közösségi alkotóműhelyt adtak át Szerencsen

Belföld, 2020.09.30

Átadták a Szerencsi Szakképzési Centrum Műszaki és Szolgáltatási Technikum és Szakképző Iskolában létesített digitális közösségi alkotóműhelyt szerdán.

A közel 550 millió forint értékű, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív programban elnyert forrás segítségével az intézmény infrastrukturális beruházásokat és eszközbeszerzéseket valósított meg, illetve pedagógusi továbbképzéseket és diákok felzárkóztatását célzó programokat indított el. A 150 négyzetméteres, szélessávú internettel és számítógépekkel felszerelt műhelyben az elektronika, a robotika, a 3D-s lézervágás és a CNC-anyagmegmunkálás gépeit helyezték el.

Az eseményen Bódis József, az alkotóműhely létrehozását támogató Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, szakképzésért és innovációért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a kormány a nagyon széles társadalmi és szakmai egyeztetést követően létrejött szakképzési stratégiára alapozva alakította át a szakképzés teljes rendszerét.

Jelezte: a feladat jelenlegi szakaszában a kabinet a stratégiához igazodva 35 milliárd forintos forrást fordít a megvalósításhoz szükséges eszközbeszerzésekre és a humánerőforrás elismerésére.

Ez utóbbi a szakképzés vonatkozásában például harminc százalékos béremelést jelentett - tette hozzá.

A digitalizáció fontosságát hangsúlyozva Bódis József elmondta, nem elég a tanulók figyelmét felkelteni a digitális világ iránt, hanem azt - a szakmai tartalom és képzések segítségével - fenn is kell tartani, az így szerzett digitális tudás pedig a legfontosabb eszköz lehet a korai iskolaelhagyás és a lemorzsolódás elleni harcban.

Koncz Zsófia, aki a tiszaújvárosi időközi országgyűlési választáson a Fidesz-KDNP jelöltjeként indul a térségben, arról beszélt, Szerencs mindig is diákváros volt, rendelkezik több általános, illetve szakképző iskolával, 2020-ban pedig egyetemi képzés indult a településen.

Két éve van édességkészítő képzés a város szakképző iskolájában, ez jó példa arra, hogy a szakképzés és a gazdasági igények kéz a kézben járnak - fogalmazott a kormánypártok képviselőjelöltje. Megjegyezte, ezt az együttműködést segítheti például a 37-es főút kétszer két sávossá bővítése is.

Rubi Zsoltné, a hét intézményt összefogó Szerencsi Szakképzési Centrum kancellárja köszöntőjében elmondta, az alkotóműhelyt az intézmény saját, illetve más iskolák diákjai egyaránt használhatják tanórai, tanórán kívüli foglalkozások, szakkörök és versenyek megtartására.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!