DK: a 2022-es választás után vissza kell adni az önkormányzatok autonómiáját

Belföld, 2020.09.30

A Demokratikus Koalíció azon dolgozik, hogy a 2022-es parlamenti választás után visszaadhassa az önkormányzatok autonómiáját és forrásait - jelentette ki a DK főpolgármester-helyettese szerdán Budapesten.

Gy. Németh Erzsébet a helyi önkormányzatok napja alkalmából tartott sajtótájékoztatón azt mondta, jelenleg nincs mit ünnepelni, mert a kormány kiüresítette a településeket vezető testületek jogait, elvette a forrásaikat.

Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere arról beszélt, hogy a rosszindulat, a hozzá nem értés és az elvakultság vezetett odáig, hogy a fideszes önkormányzati képviselők egy évig blokkolták a helyi költségvetés elfogadását.

Ma már "Orbán Viktor tudtával és akaratával tesznek tönkre településeket" - fogalmazott.

Kiss László óbudai polgármester hangsúlyozta, nagy küzdelmeken vannak túl, mert meg kellett védeniük a Hajógyári-szigetet azoktól, akik be akarták építeni és akinek "aljas tervei voltak az ingatlanspekuláció előkészítése kapcsán".

A kerületben pártállásra való tekintet nélkül helyezkedett szembe mindenki a kormány terveivel - tette hozzá.

A VII. kerületet vezető Niedermüller Péter leszögezte, hogy a Fidesz 2010-2019. között semmit nem csinált Erzsébetvárosban. Hangsúlyozta, ők tudatosan egészen másfajta várospolitikát folytatnak, mint elődeik, okos, gondoskodó önkormányzatot hoznak létre, annak ellenére, hogy közben a kormány minden lehetséges eszközzel ellenük dolgozik.

László Imre újbudai polgármester azt mondta, hogy az emberek a "zsarnokság és az önkény ellen vannak", és ellenzik az önkormányzatok, a kerületek "sanyargatását".

A XI. kerület vezetése támogatja az óvodákat, a bölcsődéket, a szociális otthonokat, a rendelőintézetekben és az egészségügyi alapellátásban dolgozókat - közölte.

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az "Orbán-rezsim" mindenkit igyekszik ellehetetleníteni, akit az ellenségének gondol, de ők azért dolgoznak, hogy ez ne történhessen meg.

A koronavírus-járvány és a kormányzat megszigorításai brutális terhet róttak az ellenzéki önkormányzatokra - tette hozzá a politikus.

Gy. Németh Erzsébetet kérdezték arról, hogy egy a HírTV-nek nyilatkozó férfi azt mondta, igazak a korrupció és drogfogyasztás gyanújába keveredett volt szocialista, kispesti önkormányzati képviselőről, Lackner Csabáról korábban készült felvételen elhangzó kijelentések. A főpolgármester-helyettestől azt akarták megtudni, hogy a fővárosi önkormányzat mit tesz a korrupciógyanús ügyben.

A kérdésre Barkóczi Balázs, a DK szóvivője válaszolt. Azt felelte, hogy minden ilyen ügyet ki kell vizsgálni, és ez a vizsgálat első sorban a helyi önkormányzat feladata. Hozzátette, amennyiben az önkormányzat úgy gondolja, hogy feljelentést kell tennie, akkor az ügyet az ügyészségnek kell tovább vizsgálnia, majd a bíróságnak kell ítéletet hoznia. Megjegyezte, ezek a kispesti ügyek már több mint egy éve tartanak, de még mindig nem született feljelentés, és senkit nem gyanúsítottak meg.

Az újra feltett kérdésre Gy. Németh Erzsébet azt válaszolta, hogy a DK szóvivője bőségesen és kielégítően ismertette az ezzel kapcsolatos álláspontjukat.

László Imrét kérdezték arról a hírről, miszerint a XI. kerületben hamarosan ki fognak költöztetni egy önkormányzati lakásból egy embert.

A polgármester azt felelte, hogy az illetőt 2012-ben a Fidesz vezette önkormányzat tette ki a lakásból, ahová később visszaköltözhetett. Jelen pillanatban semmilyen kilakoltatási rendelet nincs vele szemben - szögezte le.

Hozzátette, az érintettnek azonban van 300 ezer forintnyi tartozása, illetve rajta kívül a lakásában további három ember él, utóbbiak illetéktelenül. A férfi ezért december 31-ig kapott határidőt arra, hogy rendezze a helyzetet - közölte, hozzátéve: a jelenlegi önkormányzat türelmesebb, mint amilyenek az elődei voltak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!