DK: a kormány fenyegeti a bankbetéteket

Belföld, 2022.11.23

A kormány fenyegeti a bankbetéteket - jelentette ki szerdai, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció árnyék-pénzügyminisztere.

Bodnár Zoltán, a Magyar Liberális Párt főpolgármester-jelöltje Bodnár Zoltán úgy fogalmazott: "váratlan és ijesztő bejelentést tett" a kormány gazdaságfejlesztési minisztere, mert "megtiltották" a bankoknak, hogy magasabb kamatot adjanak egyes ügyfeleiknek a bankbetétjeik után, mint amekkorát a háromhónapos lejáratú állampapírokra lehet kapni. Vagyis arra akarják rászorítani a betéteseket, hogy a bankok helyett a kormánynak adják a pénzüket, az állami költségvetést finanszírozzák - tette hozzá a politikus.

A DK árnyékminisztere kitért rá, hogy a "bevezetett kamatstop most még csak" a pénzügyi vállalkozások betéteire és a magánszemélyek húszmillió forintnál nagyobb bankbetéteire vonatkozik. A magyar emberek döntő többsége nem tart felesleges húszmilliót a bankban, csakhogy ami ma húszmillió, az egy holnapi kormányrendelettel lehet tíz, vagy öt, vagy kettő vagy egy - vetette fel lehetőségként Bodnár Zoltán. Ma a kamatot korlátozza rendelettel a kormány, lehet, hogy holnap a felvehető betét összegét, ma még csak a forintbetétekét, de holnap sorra kerülhetnek a devizabetétek - mondta.

Az új "kamatstop" végletesen felelőtlen, veszélyes és csak növeli a kormánnyal szembeni bizalmatlanságot, nemcsak külföldön, de a magyar emberek körében is - állította.

A kamatmeghatározás a Magyar Nemzeti Bank alapvető és kizárólagos hatásköre, ezt a hatáskört vonta most el a kormány, durván megsértve a jegybanki függetlenség elvét - jelentette ki a politikus.

(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!