DK: az Európai Parlament határozatot fogad el arról, hogy Orbán Viktor rendszere nem jogállam

Belföld, 2022.11.24

Az Európai Parlament csütörtökön egy olyan határozatot fogad el, amely szerint "Orbán rendszere nem jogállam, a rendszer lényege a korrupció" - mondta online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke. Molnár Csaba hozzátette, pártja EP-képviselői megszavazzák a határozatot.

A Demokratikus Koalíció XII. kongresszusa A politikus mindezzel arra utalt, hogy az EP csütörtökön voksol a feltételességi rendelet és a helyreállítási alap forrásainak lehívását lehetővé tevő magyar terv értékeléséről. Az EP-képviselő azt állította, hogy a kormány soha nem látott bajban van, mert az Európai Unió pénze nélkül a magyar gazdaság az összeomlás szélére került. Orbán Viktor miniszterelnök ezért mindent elkövet, hogy megszerezze az uniós támogatásokat, amihez azt kellene bizonyítania, hogy "véget ért az a kormányzati korrupció, amit 12 éve látunk és Magyarország majd újra jogállam lesz" - fogalmazott az ellenzéki politikus.

A kormányfő erre a célra "látszatintézkedések egész sorát vezeti be", amelyek a jogállamot nem, de annak látszatát talán megteremthetik az Európai Bizottság szemében - mondta Molnár Csaba. Egyúttal hangsúlyozta, hogy ezekre az intézkedésekre és törvénymódosításokra a DK képviselői már nemmel szavaztak az Országgyűlésben.

Csak az Európai Ügyészséghez való csatlakozás lenne a garancia arra, hogy az uniós pénzek a magyar emberekhez, vállalkozásokhoz, önkormányzatokhoz kerüljenek - jelentette ki.



Fotó: Illusztráció/MTI
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!