TV műsor

DK: ha Orbán vétózik, a magyarok 14 ezer milliárd forinttól eshetnek el

Belföld, 2020.11.27

Ha Orbán Viktor miniszterelnök megvétózza az uniós költségvetést, a magyarok legalább 14 ezer milliárd forinttól esnek el, vagy legalábbis ennyi pénz kerül veszélybe - közölte a Demokratikus Koalíció elnöke.

Gyurcsány Ferenc pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a kormányfő háborúba hívta a nemzetét. Az ellenzéki politikus szerint nem lehet másként értelmezni Orbán Viktornak a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken elhangzott mondatát, miszerint "mindent megfontoltunk, mindent meggondoltunk".

A DK elnöke emlékeztetett arra, hogy Ferenc József 1914-ben, az 1. világháború kezdetén a "mindent megfontoltam, mindent meggondoltam" szófordulattal jelentette be a Szerbia elleni hadba lépést. A pártelnök megjegyezte, ennyire nem drámai a kép, de jól mutatja, hogy a kormányfő "tisztességes partneri tárgyalás" és konzultáció helyett háborúban gondolkodik, amiben "túszként szeretné felhasználni saját nemzetét". A kormányfő által kilátásba helyezett vétót Gyurcsány Ferenc úgy értékelte: Orbán Viktor azt mondja, hogy amennyiben az unió meg akarja nézni, mire költjük a pénzét, vagy látni szeretné, hogy a magyar nép szabadon él-e a hétköznapjaiban, akkor ő "teljesen más helyen vissza fog ütni". Ezt hívják zsarolásnak. Véleménye szerint a miniszterelnök a vétóval valójában nem az EU-t "célozza", hanem a magyarokat. Ha nem érkezik meg az uniós pénz, nem lesz támogatás a járvány miatt "megroggyant" gazdaság helyreállítására és elmaradnak azok az uniós fejlesztési források, amelyek az elmúlt hét évben valójában minden beruházást finanszíroztak.

Az unió ezt a problémát meg fogja oldani, a jogállami működés ellenőrzése így is, úgy is meglesz, ez eldőlt - jelentette ki, hozzátéve, az EU-s költségvetés valahogy működni fog, a helyreállítási alapot pedig ha nem ebben a formában, akkor másként fogja létrehozni a "maradék 25-26 ország". Magyarország azonban kimarad, ez történelmi zsákutca - jegyezte meg.

Úgy fogalmazott: a magyarok vagy az európaiakkal együtt menetelnek és akkor van esélyük, vagy "végük van".

Nem háború kell, nem zsarolás kell, nem túszejtés kell, hanem normális kormányzás, de "úgy látom, nem nagyon megy, csak a fenyegetőzés" - mondta Gyurcsány Ferenc.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!