DK: sérti a szuverenitást, hogy kínai rendőrök állomásozhatnak Magyarországon

Belföld, 2024.04.03

Sérti az ország szuverenitását, hogy kínai rendőrök állomásozhatnak Magyarországon - adott hangot véleményének egy szerdai, online sajtótájékoztatón a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa.

Mustó Géza felelevenítette, hogy korábban a Szuverenitásvédelmi Hivatalhoz fordult, a hatóság pedig azt írta válaszul, hogy "a kínai és magyar rendőrök a jövőben a turisztikai főszezonban, csúcsidőszakokban és általában a nagyobb tömegeket vonzó események alkalmával közösen látnak majd el szolgálatot". Hozzátette, a hivatal indoklása alapján erre az egyre nagyobb kínai turistaforgalom miatt van szükség.

A DK tudni akarja, hogy a Kínai Népköztársaság rendőrei milyen felhatalmazást kapnak - közölte Mustó Géza. Arra is kíváncsi, hogy mit tekintenek kiemelt turisztikai eseménynek, a kínai rendőrök láthatják-e az itt élő kínai állampolgárok adatait, illetve hozzáférhetnek-e a magyar állampolgárok személyes adataihoz? Milyen létszámú erőt vezényelnek Magyarországra, lesz-e saját irodájuk, mennyi ideig tartózkodnak az országban, lesz-e fegyverük és milyen kényszerítő eszközt használhatnak egy magyar állampolgárral szemben? - sorolta kérdéseit Mustó Géza.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!