DK: szabályozni kell az új technológiák segítségével felhalmozott adatok felhasználását

Belföld, 2018.11.30

Az új technológiák segítségével keletkezett és felhalmozódott óriási mennyiségű adat egyszerre lehetőség és fenyegetés, ezért szabályozni kell, hogy azt ki és mire használhatja fel - mondta Gyurcsány Ferenc egy pénteki, budapesti konferencián.

A Demokratikus Koalíció elnöke az Új Köztársaság Alapítvány "Politika és közélet a Big Data korában" című rendezvényén hangsúlyozta, hogy 2002-höz képest hetvenszeresére nőtt az egy évben keletkező adatmennyiség, az információk több mint 98 százaléka digitálisan elérhető.

A politikus azt mondta, olyan új utak nyíltak meg, amelyek segítségével jobban megismerhetjük magunkat, és egyes szakemberek szerint akár a jövőt is előre lehet jelezni, a veszélyt pedig az okozza, hogy ezeket a technológiákat és az általuk teremtett lehetőségeket még nem szabályozzák megfelelően.

A parlamentáris demokráciák alapszabálya az, hogy a közügyek és a hozzájuk tartozó információk nyilvánosak és a köz által ellenőrizhetőek, a magánélet azonban védett, ahhoz a közhatalmat szolgálóknak nincsen köze - folytatta Gyurcsány Ferenc, aki szerint az elmúlt időszakban ez a "klasszikus" felállás "jelentősen erodálódik", mert a közhatalom egyre kevésbé ellenőrizhető,
az állampolgárok magánéletébe ugyanakkor "egyre inkább belebeszélnek", Pintér Sándor belügyminiszter például össze akarja kötni az utcai kamerákat.

Kínában a big data segítségével már elkezdték ellenőrizhetetlen és átláthatatlan módon osztályozni az állampolgárokat; aki azt gondolja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök nem egy ilyen világot szeretne itthon, az téved - jelentette ki a pártelnök.

Gyurcsány Ferenc hozzátette: a szervezett, rendszerezett, adatbázisban kezelt információ részint hatalom, részint pedig pénz, és ezt a tőkét üzleti, kulturális és politikai célokra is fel lehet használni. A megszerzett adatok birtoklása újra fogja strukturálni a világot, a változás átalakíthatja a nemzetközi viszonyokat is - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint éppen ezért szükség van egy komoly állami szabályozásra, de ebből a feladatból Magyarország szinte semmit sem végzett el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!