DK: visszamenőlegesen 1,5 százalékkal kell növelni a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat!

Belföld, 2023.01.30

A Demokratikus Koalíció (DK) azt javasolja, hogy 2022 januárjáig visszamenőleg növeljék 1,5 százalékkal a nyugdíjakat és a nyugdíjszerű ellátásokat.

Önkormányzat 2019 - Kálmán Olga programismertető sajtótájékoztatója Molnár Csaba a hétfői, árnyékkormányinfó elnevezésű, online is közvetített sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az elmúlt két évben folyamatosan csökken a nyugdíjak reálértéke. 2021-ben az éves nyugdíjemelés 0,3 százalékkal maradt el a hivatalos inflációtól és tavaly tovább romlott a helyzet, mert 2022-ben a nyugdíjak reálértéke 1,2 százalékkal csökkent - jelentette ki.

A politikus kérte, hogy ezentúl az év vége helyett negyedévente hajtsanak végre nyugdíjkorrekciót.

Megismételte indítványukat, hogy fizessenek egyszeri százezer forintot azoknak, akik a mediánnyugdíjnál alacsonyabb járandóságot kapnak. Az egyszeri támogatás összege a magasabb nyugdíjak esetében sávosan csökkenne - tette hozzá.

Szintén a nyugdíjasok helyzetével indokolta azt az elképzelésüket, hogy a bankautomatából történő, havi kétszeri ingyenes pénzfelvétel összeghatára emelkedjen 250 ezer forintra.



Az akkumulátorgyárak témájára áttérve pártja nevében azt kérte, hogy azonnal állítsák le ezeket beruházásokat. A DK álláspontja szerint a jövőben minden, a környezeti elemekre jelentős hatással bíró beruházás esetén kötelezően tájékoztatni kell a lakosságot és lehetővé kell tenni számukra, hogy elmondhassák a véleményüket - szögezte le.

Az EP-képviselő azt is kérte, hogy valamennyi tervezett állami beruházást vizsgáljanak felül gazdasági, munkaerőpiaci és környezeti szempontok alapján.

Az árnyék-kabinetminiszter azt állította, hogy a kormány elveszített mintegy 5000 milliárd forintnyi uniós forrást és jelenleg a "reményét nem látjuk", hogy ez a pénz meg fog érkezni Magyarországra. Molnár Csaba ezért azt követelte, hogy a kabinet hozza nyilvánosságra az uniós forrásokhoz kapcsolódó, az Európai Bizottsággal egyeztetett dokumentumokat. Azt is sürgette, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank részletesen számoljon be a parlamentnek az ország külső finanszírozásának helyzetéről és a valutatartalék alakulásáról.

A politikus emellett felszólította a kabinetet, hogy tárja a nyilvánosság elé az állam külföldi hiteleihez kötődő anyagi és nem anyagi természetű kötezettségvállalásokat.

Az Erasmus-programról beszélve emlékeztetett, hogy a DK-frakció korábban benyújtotta azt a törvényjavaslatot, ami kitiltaná az alapítványi egyetemek kuratóriumaiból és felügyelőbizottságaiból az összes politikust, állami és önkormányzati vezetőt, a politikához kötődő egyéb megbízottat, azok családtagjait, valamint a velük gazdasági érdekközösségben lévőket. Arra a felvetésre, hogy Nyugat-Európában politikusok is szerepet vállalnak egyetemi alapítványok kuratóriumaiban úgy reagált, hogy ezek a politikusok a magántulajdonosok döntése alapján vesznek részt a magánegyetemek kuratóriumaiban, az állami egyetemeken pedig nem vesznek fel pénzt ezért a munkáért.

Molnár Csaba bejelentette, hogy az árnyékkormány a közeljövőben egy konferenciasorozattal készül, amelyen meg akarják mutatni, hogy mit kell tenni a kormányzáshoz kapcsolódó legfontosabb szakterületeken. Ez közel két tucat konferenciát jelent a következő néhány hónapban - közölte.

Az EP-képviselőt kérdezték, hogy a DK polgármesterei, Niedermüller Péter kivételével, miért nem voltak jelen az önkormányzatoknak járó rezsitámogatásról szóló egyeztetésen? Azt felelte, hogy polgármestereik közösen szerettek volna részt venni az eseményen, de a kormány ezt nem biztosította.

Elhangzott egy kérdés arról, hogy a jászeberényi időközi önkormányzati választás után több ellenzéki párt is azt fogalmazta meg, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök hiánya lehetett a kulcs a győzelemhez. A sajtótájékoztatón részt vevő Kálmán Olga frakciószóvivő azt válaszolta, hogy a DK helyi konfliktusok miatt nem indított jelölteket, de a párt jászberényi szavazói tudták, hogy nem a fideszes, hanem az ellenzéki jelöltekre kell voksolniuk.

Molnár Csaba egy újabb kérdésre azt mondta, hogy az Európai Parlament három képviselője egy súlyos korrupciós botrányban érintett és velük szemben eljárás zajlik. Ezt nem az EP botránya, hanem három képviselő botránya - jelentette ki.

A Demokratikus Koalícióba való átlépésekről Kálmán Olga úgy beszélt, hogy örülnek, ha egy politikus úgy gondolja, hogy a DK-ban tudja megvalósítani az általa képviselt szakpolitikát.
(MTI)

Címkék

Kálmán Olga Demokratikus Koalíció DK
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!