Dobrev: 2022 után visszavesszük a földet a fideszes oligarcháktól!

Belföld, 2021.06.22

A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje azt ígéri, ha kormányt alakíthat 2022-ben, akkor visszaveszi a földet azoktól a fideszes oligarcháktól, akik szerinte csak az uniós földalalapú támogatások begyűjtésével foglalkoznak, és azoknak adja, akik ténylegesen a földből és a mezőgazdaságból élnek.

EP-választás - Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-listavezetője Dobrev Klára keddi online sajtótájékoztatóján arra hivatkozott: az Európai Unió ellenőrző hivatalának jelentése szerint 2018-ban a földadalapú támogatások közel 80 százalékát "a fideszes oligarchák, nagybirtokosok teszik zsebre", akik szerinte "életükben kapát még nem láttak", és "nem tudják, mi fán terem a magyar mezőgazdaság".

Elmondta: a listát Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc vezeti, ők mindketten 2,5 milliárdot kaptak 2018-ban. Emellett - folytatta - Nyerges Zsolt, "Simicska Lajos egykori jobbkeze" közel félmilliárdos támogatásban részesült, a Lázár János kormánybiztossága alá tartozó mezőhegyesi ménesbirtok több mint 300 milliót kapott, de ott van a nyertesek között Lázár János nagybátyja is, aki szintén több mint 300 millió forintos támogatásban részesült.

Dobrev Klára kijelentette: az Európai parlament alelnökeként feladatának érzi, hogy az uniós mezőgazdasági politikát úgy alakítsák át, hogy ne kaphassanak pénzt a fideszes oligarchák, és ez a támogatás azoknak jusson, akik valóban a földből élnek, mezőgazdaságban dolgoznak.

"2022 után, Magyarország miniszterelnökeként külön feladatomnak tartom, hogy a földet visszavegyük azoktól az oligarcháktól, akik semmi mással nem foglalkoznak, csak hogy a támogatásokat be tudják gyűjteni, és azoknak adjuk, akik ténylegesen a földből és a mezőgazdaságból élnek" - fogalmazott.

Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetjének vezetője, a DK pápai országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta: az agrártámogatások nagy részét a "fideszes kevesek" fölözik le a mezőgazdaságból élő sokak elől, és ehhez "hűen asszisztálnak az orbáni agrárkormányzat káderei is".

Közölte: azon fog dolgozni, hogy 2022 után ez a helyzet megváltozzon, ne oligarchák játszótere legyen a magyar mezőgazdaság, az agrártámogatások pedig azokhoz irányuljanak, akik valóban megérdemlik.
(MTI)

Címkék

Dobrev Klára
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!