Időjárás
meteoblue
TV műsor

Dohányosok számára indul tüdőrákszűrő program Szegeden

Belföld, 2021.07.07

A tüdőrák korai felismerése érdekében jelenleg vagy korábban dohányzó férfiak és nők számára indul speciális tüdőszűrő program a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) radiológiai klinikáján - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága kedden az MTI-t.

Hunchest II A közlemény szerint a tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amely évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország világelső a tüdőrák okozta halálozás terén. A leginkább veszélyeztetettek az 50 évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányos emberek.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban elvégzett operáció. Mivel a tüdődaganat gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális tüdőrákszűrő-program, amelynek egyik centruma az SZTE radiológiai klinikája. A kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben az új programban végzett alacsony dózisú CT-vizsgálattal ki lehet szűrni olyan elváltozásokat, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak.

A kibővített HUNCHEST2 tüdőrákszűrő programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen - előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően - szűrővizsgálatot.

A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során 25 évig átlagosan napi egy csomag cigarettát elszívott.

Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén - amelyről haladéktalanul értesítik az érintetteket -, kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!