Dr. Szeri István kapja a Szegedért Alapítvány fődíját

Belföld, 2023.02.15

Harmincnegyedik alkalommal döntöttek a Szegedért Alapítvány kuratóriumai és a civil ajánlásokból kiválasztották a 2023-as év díjazottjait: a fődíjast valamint a tudományos, a művészeti és a társadalmi-állampolgári kuratórium díjazottját.

Dr. Szeri István
A Szegedért Alapítvány célja 1989 óta változatlan: egyrészt a kiemelkedő teljesítményt nyújtók, Szeged rangját növelő személyek civil díjakkal történő elismerése, emellett pedig a város szempontjából értékes kezdeményezések, események megvalósításának támogatása. Ezt fejezi ki az alapítványi díjazottak személye is.

33 év alatt már 132 kiemelkedő, iskolateremtő személyiség kapta meg a civil szféra elismerését, a Szegedért Alapítvány fődíját, valamint tudományos, művészeti és társadalmi-állampolgári díjait. Csak néhány név közülük: Szőkefalvi-Nagy Béla és Totik Vilmos matematikusok; Bor Zsolt és Szabó Gábor lézerfizikusok; Alföldi Lajos, Karikó Katalin, Kondorosi Éva, Ormos Pál, Vígh László, Venetianer Pál biológusok; Gábor Miklós és Fülöp Ferenc gyógyszerkutatók, Kemény Lajos orvos. De hasonló nagyságok találhatók a művészek között is: Gregor József és Temesi Mária operaénekes, Szecsődi Ferenc hegedűművész, Király Levente, a Nemzet Színésze, Juronics Tamás koreográfus. A névsor ebben az évben is méltó utódokkal folytatódik. Az ügyvezető és szakmai kuratóriumok február 15-i ülésen döntöttek az idei díjazottakról és támogatásokról.

A Szegedért Alapítvány fődíjasa 2023-ban Dr. Szeri István, a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara tiszteletbeli elnöke. Szeri István 23 éven át vezette a Tisza Volán Zrt. -t. A közjogi kamarák megalakulásával ő lett a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara első elnöke, 14 éven át töltötte be ezt a pozíciót. Szeged színházművészetének, zenei és sport életének elkötelezett támogatója. Alapító elnöke a Szeged Első Lions Klubnak. A város gazdasági, kulturális, sportéletének és a civil közösségek ismert és becsült szereplője, szegediként több mint négy évtizede rendkívül sokat tett városunk hírnevének és ismertségének öregbítéséért.

A Tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla díját Lengyel Imre közgazdász kapja.

A Művészeti Kuratórium Gregor József díját Rácz Tibor színművész kapja.

A Társadalmi-Állampolgári Kuratórium Debreczeni Pál díját Bartyik Katalin gyermekgyógyász, hematológus, onkológus kapja.

A Szegedért Alapítványhoz 2023-ban is nagyon sok pályázat érkezett tudományos, kulturális és civil közösségek rendezvényeinek illetve publikációk létrejöttének támogatására. A kuratóriumok döntése nyomán a korábbinál magasabb összegű, összesen 3,6 millió forint értékben sikerült ebben az évben értékteremtő kezdeményezésekhez pénzbeli támogatást nyújtani. A Szegedért Alapítvány Díjátadó Gáláját a hagyományokat követve, az 1879-es Szegedi Nagyárvíz napjához kötődően 2023. március 11-én, szombaton este 19.00 órától tartja meg a Szegedi Nemzeti Színházban.

A Szegedért Alapítvány idei díjazottjait és a közönséget CAKÓ FERENC grafikus, Arany Medve díjas, Kiváló művész műsora köszönti. A világszerte ismert művész Vivaldi: A négy évszak című művére komponált homokanimációját a Szegedi Szimfonikusok kísérik Gyüdi Sándor vezetésével és Kosztándi István hegedűművész szólista közreműködésével.
(Webrádió)

Címkék

Szegedért Alapítvány Dr. Szeri István
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!