Duda Ernő virológus: Nem fenyeget járvány

Belföld, 2022.05.24

Duda Ernő professzort a médiát lázban tartó majomhimlőről kérdeztük, amely jelenleg szerencsére alig száz embert fertőzött meg világszerte. A május 20-án Pro Urbe díjjal kitüntetett virológus szerint nem kell aggódni, mert nem fenyeget járvány.

Prof. Duda Ernő
WR: Alighogy lecsengeni látszik a koronavírus-járvány, újabb kórokozó, a majomhimlő miatt aggódnak az emberek. A koronavírussal ellentétben azonban, a majomhimlőt már régebb óta ismerjük. Két változatról, a nyugat-afrikai, illetve a kongói variánsról hallani, eddigi adatok szerint az előbbi terjed. Szerencsére a nyugat-afrikai változat az enyhébb lefolyású, 100-ból egy beteg hal bele a fertőzésbe, míg a kongói változat esetében 10-ből egy az arány. Mit kell tudni erről a megbetegedésről, van okunk aggódni?

D.E.: Ha nem lett volna koronavírus járvány, ma senki nem tudna erről a pár tucat fertőzöttről. Nem is kellene, mert nem fenyeget járvány. Egy olyan vírusról van szó, amely alig terjed emberről emberre, intenzív fizikai kapcsolat kell hozzá.  

WR: A koronavírussal ellentétben, a majomhimlő nehezebben terjed levegőben, általában szoros fizikai kontaktus kell ahhoz, hogy egyik ember megfertőzze a másikat. Lehet már látni pontosan, hogy miként terjed a majomhimlő?

D.E.: A beteg testén hólyagok jelennek meg, hasonlóan a bárányhimlőhöz (vagy a halálos feketehimlőhöz). A hólyagok gennyes váladékában gyűlik a vírus, ami testnedvvel, ill. a beszáradt pörkökből porló anyaggal terjed. Ezért a ruha, ágynemű is fertőző.

WR: Akárcsak a koronavírus esetében, a majomhimlő is állatról "ugrott" emberre vélhetőleg egy közvetítő, jelen esetben rágcsálók segítségével. Ön szerint hogyan történhetett a zoonózis?

D.E.: Nem tudjuk, mi a vírus gazdaszervezete. A majom jelző félrevezető, a majom is zoonózisként kapja el a betegséget. Mókus-szerű kisemlősökre gyanakodnak, de nincs biztos ismeretünk.

WR: Európa számos, több mint egy tucat országában is felbukkant a kórokozó, sőt egy esetet már Bécsben is detektáltak. Csak idő kérdése és sajnos hazánkban is felbukkan Ön szerint a majomhimlő?

D.E.: A jelenlegi fertőzöttek rövid időn belül fertőződtek meg, feltehetően nem voltak tisztában a betegséggel, a terjedés módjával és a tünetekkel. Most, hogy már mindenki hallott róla, könnyű felismerni a hólyagos tüneteket, elkerülhető a szoros testi kontaktus és valószínűleg a jövőben óvatosabbak lesznek az emberek, így a terjedés - remélhetőleg - rövidesen megáll. 

WR: A feketehimlő elleni védőoltás 80%-ban hatékony a majomhimlő ellen is. Aki például gyerekkorban átesett a bárányhimlő fertőzésen rendelkezik némi védettséggel vagy teljesen más kórozóról beszélünk? Csak nevében hasonló a megbetegedés?

D.E.: A majomhimlő a feketehimlő közeli rokona. Aki még kapott himlő elleni oltást (1980 előtt), többnyire védett. Ilyen védőoltás ma is hozzáférhető, de nem gondolom, hogy szükség lesz tömeges immunizálásra.

WR: Ön szerint a majomhimlő esetében, kell-e lezárásokra számítani, szükség van-e lezárásokra? Belgium például 21 napos karantént vezetett be azoknak, akik igazoltan elkapták a betegséget.

D.E.: A betegeket tanácsos három hétre karanténbe zárni, a testi érintkezést mellőzni, ruhát, ágyneműt fertőtlenítni. Járványtól nem hiszem, hogy tartani kellene.

WR: A majomhimlő esetében a betegség általában magától elmúlik, tünetei a magas láz, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó megnagyobbodás. Ön szerint milyen tünetek esetén érdemes majomhimlőre gyanakodni?

D.E.: Nyirokcsomó duzzanat, bőrtünetek. De aki nem került szoros testi kapcsolatba, szexuális aktusba a fenti tünetekkel rendelkező egyénekkel, annak nincs sok oka aggódni.

WR: Gratulálok a Pro-Urbe kitüntetéséhez, amelyet Ön és Boldogkői Zsolt érdemelt ki munkásságával. Meglepte az elismerés?

D.E.: Igen, meglepett. 
(Webrádió)

Címkék

Duda Ernő Majomhimlő
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!