EBP - Az újbudai Szent Kristóf Szakrendelő 111,3 millió forintért vett új eszközöket

Belföld, 2019.10.01

Az Egészséges Budapest Program keretéből 111,3 millió forint értékben vehetett diagnosztikai és terápiás eszközöket az újbudai Szent Kristóf Szakrendelő gyermekegészségügyi központja - mondta Hoffmann Tamás (Fidesz-KDNP) XI. kerületi polgármester kedden, az intézményben tartott sajtótájékoztatón.

Mint fogalmazott, Újbuda maximálisan a nyertese a kormányzati, önkormányzati fejlesztéseknek, hiszen a kerületben kap új helyet a Sportkórház, fejlesztik a Szent Imre Kórházat, a kerület határában épül meg az új centrumkórház és egy volt iskolaépületben kap a mainál nagyobb épületet a gyermekegészségügyi központ.

A kerületvezető beszélt a városrész korábbi fejlesztéseiről is. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a védőnőket új informatikai szoftver segíti, digitális röntgent kapott a tüdőgondozó, a sebészeten egy ambuláns műtőt alakítottak ki, létrejött az újbudai alapellátási központ és háziorvosi praxisközösség, és megépült a gazdagréti védőnői szolgálat új épülete.

A Fehérvári úti szakrendelővel telekszomszédos egykori iskolaépületben létrejövő gyermekegészségügyi központról elmondta, a beruházásra 1,8 milliárd forint kormányzati forrást kapott az önkormányzat, amelyet 475 millió forinttal egészítettek. Az épület belső szerkezeti kialakítása elkezdődött, az építkezés első üteme februárra befejeződik - tette hozzá.

Tóvizi Attila, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettese az Egészséges Budapest Program kapcsán elmondta, a 2017-től 2026-ig tartó program alatt 700 milliárd forintot szán a kormány a közép-magyarországi régió és Budapest egészségügyi ellátásának átalakítására. A beruházások, fejlesztések során négy centrumkórház, tizenegy országos intézet, tizenhárom társkórház és 32 szakrendelő újul meg a következő években.

Úgy fogalmazott, a sajtóhírekkel ellentétben a fejlesztési program "töretlenül halad előre", több kórház esetében ezekben a hónapokban a tervezési eljárások eredményeit is kihirdetik. "Idén egy új korszak kezdődött az EBP történetében; az orvosszakmai előkészítést követően most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítanak" - emelte ki Tóvizi Attila. Kitért arra, hogy az EBP-re a kormány 2017-ben 40 milliárd, 2018-ban 30 milliárd, idén pedig 41,9 milliárd forintot fordított. "Idén egy új korszak kezdődött az EBP történetében; az orvosszakmai előkészítést követően most a gyors és hatékony megvalósításra összpontosítanak" - emelte ki Tóvizi Attila, hozzátéve, azon fognak dolgozni, hogy a fejlesztéseket határidőn belül, magas minőségben adják át. Kóti Tamás, a Szent Kristóf Szakrendelő főigazgatója elmondta, az új eszközök nagyban megkönnyítik a kerületben élő gyermekek ellátását, a megvásárolt harminchat orvosi eszközt már használják az orvosok a gyermekszemészeten, a fül-orr-gégészeten, a kardiológián, az urológián és a mozgásszervi részlegen. Jelezte, sikeresen pályáztak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél új szakellátási kapacitások befogadására, így már a teljes gyermek-szakellátás elérhető a Szent Kristóf Szakrendelőben. Simicskó István (KDNP), Újbuda országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a kormány célja az emberek mielőbbi gyógyulása, egészségben tartása. Mint mondta, a kormányzat szándéka megjelenik abban is, hogy odafigyel az egészségügyben dolgozók megbecsültségére, bérezésére. Mint mondta, az egészség megőrzésében azonban nagy felelősség hárul az egyénre is, az egészséges életmód és a testmozgás ehhez elengedhetetlen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!