Egészségjavító programot indít a főváros

Belföld, 2024.03.12

A budapestiek egészségének javítását szem előtt tartva újíthatnak meg utcákat a budapesti kerületek 24 milliárd forintból.

A Főpolgármesteri Hivatal kedden az MTI-vel közölte, hogy az Egészséges utcák elnevezésű programot egy uniós fejlesztési csomagból finanszírozzák. A programra előirányzott pénzre a kerületek nyújthatnak be pályázatot.

A program olyan utcamegújítási projekteket támogat, amelyek fejlesztik a gyalogos- és kerékpáros közlekedést, csillapítják a gépjárműforgalmat és akadálymentesítik a közterületeket - írták.

Fontos cél a zöldfelületek és a vízgazdálkodás fejlesztése, a vízmegtartás növelése és az ökológiai szempontok érvényesítése. Szintén támogatható cél a befogadó, közösségi aktivitást ösztönző utcák kialakítása - közölték.

A tájékoztatás szerint az egyes pályázatok 250 millió forinttól 2,5 milliárd forintig terjedő, vissza nem térítendő támogatást kaphatnak, a teljes keret 24,16 milliárd forint.

Az Egészséges utcák programot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében a Területfejlesztési Operatív Programok Irányító Hatósága hirdette meg - írta a Főpolgármesteri Hivatal.

A projekt az emberek egészségének és életminőségének javítását tűzi ki célul, ebből a szemszögből vizsgálja az utcák állapotát és fejleszthetőségét - áll a közleményben.

Budapesten egy civil szervezet, a Járókelő csapata kezdte el meghonosítani ezt a szemléletet, majd 2021-ben belekerült a főváros középtávú terveit összefoglaló Otthon Budapesten stratégiába - emlékeztetett a Főpolgármesteri Hivatal.

A közlemény szerint a fővárosi önkormányzat és cégei - többek között a BKK és a Budapest Főváros Városépítési Tervező Kft. - az elmúlt években fontos szakmai munkát végeztek azért, hogy a budapestiek életminőségét, egészségét szem előtt tartó tervezési szemléletet meghonosítsák.

Ennek eredményeként Budapest jogosult a Healthy Streets (Egészséges utcák) márkanév használatára, és olyan szakemberekkel dolgozhat együtt, akik világszinten is kimagasló tudással rendelkeznek az életminőséget javító közterületekről - fogalmaztak.

Budapesten a várható élettartam 76,7 év, míg a szomszédos európai nagyvárosokban már 80 év fölött van. A budapestieknek meg kell adni ezt a plusz öt évet, ehhez pedig fel kell ismerni, hogy az utcák minősége és kialakítása alapvető hatással van egészségükre - hívták fel a figyelmet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!