Egy darabban emelik helyére a kecskeméti Neumann-egyetem campusának gyalogos hídját

Belföld, 2023.02.27

Teljes útzár mellett, egy darabban emelik helyére a kecskeméti Neumann János Egyetem régi és új épületegyüttesét összekötő gyalogos híd Izsáki út feletti részét keddről szerdára virradóra - közölte az intézményt fenntartó alapítvány az MTI-vel.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány tájékoztatása szerint két daruval emelik a helyére az egyetem campusának második ütemében épülő híd szerkezetét kedden 23.15 óra és szerda 4.15 óra között.

A híd a kecskeméti egyetem régi, GAMF főépületét köti majd össze az 52-es út túloldalán létesülő új épületegyüttessel.

A négysávossá bővülő Izsáki út fölött átívelő 34 méteres szakasz két, egyenként 17 méteres gyártási egységben, közúton érkezett a csepeli gyártócsarnokból. Az elemeket a helyszínen kialakított szerelőterületen hegesztik össze, majd a szerkezetet - korrózióvédelem után - halványszürkére festik.

A szerkezetet az autódaruk a már kiépített ferde acélcső-párokból álló pillérekre helyezik. A forgalmat eközben az Izsáki út-Ipoly utca-Kiskőrösi út-Korhánközi utca-Dr. Szobonya Zoltán utca-Izsáki út útvonalra terelik.

Az acélszerkezetű híd hét, 20 és 32 méter között váltakozó támaszközt ível át. A mostani ütemben összesen 167 méter hosszúságú hídszerkezet épül, amely később az új épületek felé tovább bővíthető.

A gyalogos híd használható pályaszélessége 3,4 méter. Teljes befejezése - további öt ütemben - idén május végére várható.

A kecskeméti campus építésének első üteme 2019 szeptemberére készült el. Az oktatási épület egyik különleges "terme" az aulában függő - nyolc ponton sodronykötelekkel kifeszített - 13 méter magas, mintegy 88 tonnát nyomó "tőzsdetojás", ahol a tőzsde működését sajátíthatják el a hallgatók.

A kecskeméti Neumann János Egyetem jogi státusza 2020. augusztus 1-jétől állami felsőoktatási intézményről alapítványi fenntartású közhasznú magán felsőoktatási intézményre változott. Az egyetem jelenleg három karral, a GAMF műszaki és informatikai karral, a gazdaságtudományi karral, valamint a kertészeti és vidékfejlesztési karral működik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!