Egy katolikus iskola építéséről alakult ki vita a szegedi közgyűlésen

Belföld, 2023.11.17

A Szeged-Csanádi Egyházmegye által tervezett katolikus általános iskola és gimnázium építéséről alakult ki vita a szegedi közgyűlés pénteki ülésén.

Szegedi városháza A képviselő-testület változtatási tilalmat rendelt el azon a Szent Gellért Fórum melletti területen, ahol a tervek szerint az iskola épülne. Az előterjesztést készítő Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármester a vita során kifejtette, a tilalom elrendelésével az önkormányzat célja az volt, hogy ne egy hathektáros erdő helyén, hanem másik területen épülhessen föl a tervezett iskolaépület. Hozzátette: Szegeden nincs iskolakapacitás-hiány, így önmagában ez nem is indokolná az új iskola kialakítását.

Haág Zalán (KDNP) frakcióvezető hangsúlyozta, jogellenes a közgyűlés döntése, mert egy csütörtökön megjelent kormányrendelet megtiltja a változtatási tilalom elrendelését az oktatási beruházás tervezett helyszínén.

A politikus elmondta, a kormány az iskolaépítésre szánt teleknél jóval nagyobb területet biztosítana az önkormányzatnak, amelyet állami költségen erdősítenének. Úgy fogalmazott, jobbá válhatna Szeged az országban harmadik legrosszabb minőségű levegője, és új iskolával is gazdagodhatna a település, ha a városvezetés a rövid távú politikai haszonszerzés érdekében nem a konfrontációt keresné, hanem együttműködésre törekedne a kormánnyal és a püspökséggel.

Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester közölte, az önkormányzat egyeztetést kezdeményezett a püspökséggel és a kormányhivatallal, és az érintett területtől néhány száz méterre három alkalmasabbnak tűnő terület ajánlott a fejlesztéshez, ahol fakivágás nélkül megvalósulhatna az iskolaépítés.

A polgármester hangsúlyozta, kétharmados jogszabály utalja kizárólagos önkormányzati hatáskörébe a településrendezési kérdéseket, ezért a városvezetés kész arra, hogy a szükséges jogi lépéseket megtegye.

Német Ferenc (Fidesz) tájékoztatást kért arról, hogy Szabó Bálint (független) képviselő jogszerűen vesz-e részt a közgyűlésen.

Kopasz Vanda aljegyző közölte, Szabó Bálint a méltatlanságát kimondó közgyűlési döntést bíróságon megtámadta, így amíg ügyében jogerős ítélet nem születik, jogszerűen vesz részt a képviselő-testület munkájában.

A független képviselő megbízatásának megszűntéről azért döntött szeptemberben a testülete, mert Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta. Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!