Egyházmegyei bölcsőde épül Szombathelyen

Belföld, 2023.10.18

Elkezdődött a Szombathelyi Egyházmegye új, 4 csoportszobás, 48 kisgyermek ellátására alkalmas bölcsődéjének építése a városban - jelentette be Székely János megyéspüspök szerdai sajtótájékoztatóján.

A beruházás 720 millió forintos uniós pályázati támogatásból valósul meg. A területen 2025 június 30-ig épül fel az 560 négyzetméter alapterületű, egyszintes, a gyermekek fejlesztéséhez minden eszközzel felszerelt, korszerű és energiahatékony épület - mondta.

Hozzáfűzte: a Szombathelyi Egyházmegye óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, technikumot, kollégiumot, hittudományi főiskolát működtet Szombathelyen, az új bölcsődével teljessé válik gyermeknevelési és oktatási célokat szolgáló intézményhálózatuk.

Természetesen az a legjobb, ha az édesanya az első években otthon tud maradni a gyermekkel, de lehetnek olyan élethelyzetek, amikor a családoknak segítségre van szükségük, egy megfelelő bölcsőde pedig segíthet abban is, hogy a fiatal párok a gyermekvállalás mellett döntsenek - hangzott el.

Hende Csaba (Fidesz) a város országgyűlési képviselője a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a nemzet megmaradása a tét, Európa "demográfiai télben" van, amiből csak az jelent kiutat, ha a magyar családokban több gyermek születik.

Ezért is támogatja a kormány különböző eszközökkel a családokat, ösztönözi a fiatalokat gyerekvállalásra, családpolitikájának is köszönhetően születhetett az utóbbi tizenhárom évben 130 ezer olyan gyerek akik különben nem születtek volna meg - mondta.

Nemény András, (Éljen Szombathely!) a város polgármestere azt mondta: örül az új egyházmegyei bölcsődének, hiszen az 48 szombathelyi családnak nyújt majd segítséget, egy ilyen építkezés pedig szavai szerint "a jövőnek szól".

Elmondta, Szombathelyen jelenleg nyolc bölcsőde működik, 600 gyermek jár bölcsődébe, 174 bölcsődei dolgozó gondoskodik róluk.

Hozzáfűzte: a városban szintén uniós forrásból, jelenleg egy újabb önkormányzati fenntartású bölcsőde is épül, de örömteli az egyházmegyei bölcsőde építése, hiszen bölcsődei férőhelyek tekintetében Szombathelyen így is "várólista" van.

Az új egyházmegyei bölcsőde látványtervét Mátis Barna építész ismertette a sajtótájékoztatón. Az épület tervezésénél a speciális előírások betartásán túl is ügyeltek arra, hogy az a kisgyermekek számára minél biztonságosabb legyen, megfelelően tágas terekkel szolgáljon, de ugyanakkor otthonos is legyen - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!