Egyre népszerűbb a Somogyi-könyvtár könyvátvevő automatája

Belföld, 2022.07.31

Március elején helyezték ki próba jelleggel, míg a könyvátvevő automata szolgáltatást hivatalosan április 26-án indította el a Somogyi-könyvtár a Dóm téren, amely egyre népszerűbb az olvasók körében.

Somogyi-könyvtár könyvátvevő automata A könyvtár az automatás kölcsönzés lehetőségét több média felületen, így például Facebook-on, valamint szórólapon is népszerűsítette a próbaüzem lejártát követően. Tekintettel arra, hogy a könyvátvevő automata a könyvtár tulajdona, így külön bérleti díjat nem számolnak fel, az olvasóknak ingyenesen biztosítják a szolgáltatást. Az automatára többek között azért volt szükség, mert már sok munkahelyen eltolódott a munkaidő kezdete és vége, ami nehezítette a könyvtárhasználatot, ezt a problémát kívánták az eszközzel áthidalni.  

Az új automata az olvasók körében is egyre népszerűbb, hiszen mint szerkesztőségünk megtudta, a könyvtár nyári zárva tartásának ideje alatt (2022.július 4-16. ) több mint félszáz olvasó kért automatás átvételt. A legnépszerűbb nap július 11-e volt, hiszen ezen a napon közel egy tucatnyian vették igénybe az újdonsült szolgáltatást. A Somogyi-könyvtár adatai szerint az olvasók szivesen ismerkednek az új eszközzel, ami egyre népszerűbb, beváltotta a hozzá fűzött reményeket, vagyis azt, hogy a könyvtár nyitvatartásától függetlenül lehet könyvet kölcsönözni.  

Az automatából elsősorban gyerek könyveket, skandináv krimiket, illetve romantikus történeteket kölcsönöznek ki az olvasók, a szakirodalom kevéssé jellemző.  

Az utóbbi három hónapban az alábbi kötetek voltak a legnépszerűbbek:

Ken Follett:
Soha
Szívhang

Gimesi Dóra: 
Időfutár
Príma konyha magazin

Náray Tamás Volt egyszer egy varrodám : . ..a valóságos regény folytatódik

Rick Riordan: Apollón próbái

Szegeden a központi könyvtár mellett 13 fiókkönyvtár működik a városban, így a könyvtári szolgáltatáshoz az egyes városrészek lakosai is könnyen hozzáférhetnek. Noha a könyvátvevő automata egyre népszerűbb, a Somogyi-könyvtárnak egyelőre sajnos nincs anyagi erőforrása arra, hogy máshol is ilyen szolgáltatást biztosítson az olvasók számára. 

(Webrádió)

Címkék

Könyvátvevő automata Somogyi-könyvtár
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!