Együtt ünneplik idén Debrecenben a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját

Belföld, 2024.04.05

Hármas ünnepre készülnek Debrecenben: április közepén első alkalommal együtt ünneplik meg a város és a költészet napját, valamint a Függetlenségi nyilatkozat évfordulóját - jelezték a szervezők pénteken sajtótájékoztatón.

Puskás István (Fidesz-KDNP) kultúráért felelős alpolgármester emlékeztetett arra, hogy április 11-én van a város napja és a költészet ünnepe, és április 14-én lesz 175 éve annak, hogy a Habsburg-ház trónfosztását kimondó Függetlenségi nyilatkozatot kihirdették a debreceni Református Nagytemplomban.

A hármas ünnep a város, a kulturális intézmények és a református egyház példaértékű együttműködésével valósul meg, s azokban a napokban csaknem száz rendezvényre várják az érdeklődőket - tette hozzá az alpolgármester.

Puskás István reményét fejezte ki, hogy az identitáserősítő együttműködés nem egyszeri alkalom lesz, hanem hagyományt teremtve irányítják rá a figyelmet Debrecennek a magyar irodalomban, a közéletben és a nemzeti történelemben betöltött meghatározó szerepére.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke jelezte: a vármegye önkormányzata a Református Nagytemplom fényfestésével járul hozzá az ünnep színesebbé tételéhez. A költészet napjához kapcsolódóan pedig Hajdúbagoson Kárpát-medencei vers- és prózamondó versenyt rendeznek kilenc határon túli területről és tizenkét hajdú-bihari iskolából érkező diákoknak.

Oláh István, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség elnök-lelkipásztora a "nemzeti helytállás épületének", a hitvallás helyének nevezte a Nagytemplomot. Mint mondta, ezt az üzenetet szeretnék átadni az évfordulókhoz kapcsolódó programokon.

Szabó Tünde, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatóhelyettese elmondta, hogy a költészet napjához kapcsolódóan egyhetes programsorozattal várják az érdeklődőket, a Nagyerdőbe például verses-biciklis túrát szerveznek.

Az idén gasztronómiai része is lesz az ünnepnek: a helyi éttermekben debreceni töltöttkáposztát kínálnak, a város napja és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére pedig április 11-én 1849 darab batyuban sült pároskolbászt kóstolhatnak meg az érdeklődők a Nagytemplom előtti Kossuth téren - jelezte Tóth Lajos, a Hajdúsági Gasztronómiai Klub alelnöke.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!