Együttműködik a Szegedi Szabadtéri Játékok és az SZTE Bartók Béla Művészeti Kara

Belföld, 2019.10.11

Az előadóművészeti és vizuális művészeti területen is gyakorlati tapasztalatokra tehetnek szert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bartók Béla Művészeti Karának hallgatói az oktatási intézmény és a Szegedi Szabadtéri Játékok között létrejött megállapodásnak köszönhetően.

Nátyi Róbert dékán a közös munkát bemutató pénteki sajtótájékoztatón elmondta, céljuk, hogy az immár Bartók Béla nevét viselő kar a régió egyik legjelentősebb összművészeti felsőoktatási intézményévé váljon. Ezért a zeneművészeti képzés továbbfejlesztése mellett elkezdődik a vizuális szakok akkreditációja is.

Az olyan klasszikus képzések mellett, mint a festészet, a szobrászat vagy a grafika, nyitni kívánnak az előadóművészetek felé. A színházak és a kiállítások világában az elmúlt időszakban hatalmas technológiai fejlődés zajlott le, melyet az oktatásnak is követnie kell - közölte az egyetemi vezető.

A dékán kifejtette, hogy a kar képzési portfólióját ennél is szélesebbre nyitnák, más karokkal és intézményekkel együttműködve minden feltétel adott ahhoz, hogy zenei menedzserek vagy ipari formatervezők oktatása is elinduljon Szegeden.

Nátyi Róbert hangsúlyozta, a Szegedi Szabadtéri Játékokkal való együttműködés lehetővé teszi, hogy a hallgatók ne csak modellezzék a feladatokat, hanem valóban részt vegyenek a munkában, közreműködjenek kiállításokon, koncerteken, színpadi produkciókban.

Herczeg Tamás igazgató elmondta, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok az egyetlen olyan magyarországi kulturális intézmény, amely az előadóművészet valamennyi ágában és a Regionális Összművészeti Központ révén a képzőművészetben is érintett.

A fesztivál eszközparkjának jelentős része az év nyolc hónapjában segítheti az egyetemi hallgatók képzését. A magyar felsőoktatási palettáról jelenleg még hiányzó hang-, világítás- vagy szcenikai tervezést tanuló diákok a legkorszerűbb berendezéseket használva gyakorolhatnak, nyaranta pedig bevonhatók a fesztivál működésébe - közölte a színházi szakember.

A magánénekszakos hallhatóknak színpadi gyakorlatot kínálnak a fesztivál produkciói - tette hozzá az igazgató.

Herczeg Tamás megjegyezte, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok már jelenleg is együttműködik több felsőoktatási intézménnyel. A Képzőművészeti Egyetem végzőseinek diplomakiállításait a szegedi közönség is rendszeresen megismerheti, az intézmény, valamint a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem látvány- és díszlettervező szakos hallgatói pedig bekapcsolódnak a fesztivál munkájába.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!