Együttműködik az óvodapedagógus-képzésben a Debreceni Egyetem és az Ovi-Sport alapítvány

Belföld, 2021.02.19

Óvodapedagógusok szakirányú továbbképzéséről kötött együttműködési megállapodást a Debreceni Egyetem (DE) gyermeknevelési és gyógypedagógiai kara, illetve az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány; a dokumentumot a DE hajdúböszörményi campusán pénteken írták alá a szervezetek vezetői.

Gortka-Rákó Erzsébet, a kar dékánja emlékeztetett arra: az alapítvány képviselői 2018-ban kezdeményezték olyan képzés beindítását, amely a névadójuk, Buzánszy Jenő válogatott labdarúgó szellemi hagyatékát továbbviszi, hogy már korai gyermekkorban megalapozzák a mozgásfejlesztést.

Az együttes szakmai munka eredményeként sportalapozó, mozgásfejlesztő óvodapedagógus, pedagógus szakvizsgára felkészítő továbbképzési szak néven indítják el az akkreditált felsőfokú továbbképzési szakot, amelyet már bejegyzett az Oktatási Hivatal - ismertette a dékán.

Hozzátette: Magyarországon egyedülálló képzésről van szó, amelyek a célja, hogy már az óvodában megszerettessék a gyerekekkel a mozgást és hozzájáruljanak ahhoz, hogy később, az iskolában sportágat tudjanak választani.

Molnár Andrea alapítványi elnök felidézte: Buzánszky Jenő 2011-ben hozta létre az alapítványt azzal a céllal, hogy már az óvodákban is kellőképpen képzett, felkészült óvodapedagógusok foglalkozzanak a gyerekekkel, a sport által is segítve szellemi, fizikai fejlődésüket.

Hozzátette: az elmúlt években kifejlesztették a már több díjat is elnyert Ovi-Sport pályát, amit már 460 óvodában, a magyarországi óvodák 10 százalékában használnak. Ebben az időszakban a hazai óvodapedagógusok 10 százaléka vett részt az alapítvány képzésein.

A három rétegben szőtt töltetlen műfű burkolatú Ovi-Sport Pálya mérete 6 x 12 méter, amely a nagyobb sportpályák arányainak felel meg. Különböző sportágak - kézilabda, labdarúgás, kosárlabda, röplabda, tenisz és lábtenisz - alapjainak elsajátítására, illetve művelésére alkalmas. Ezenkívül kívül alkalmas eséstan oktatásra, valamint ügyességi játékok, mozgáskoordinációs feladatok gyakorlására is.

Molnár Andrea azt mondta, ezeket a képzéseket egészíti ki a jövőben a Debreceni Egyetemmel közösen indított felsőfokú állami képzés, amelyhez Buzánszky Jenő-ösztöndíjprogram is kapcsolódik. A képzésben az egyetem és az alapítvány oktatói vesznek részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!