Elektromos légitaxit fejlesztenek turisztikai célra Rász el-Haimában

Bulvár, 2024.05.08

Az egyesült arab emírségekbeli Rász el-Haima Közlekedési Hatósága (RAKTA) és Rász el-Haima Turisztikai Hivatala (RAKTDA) szerdán szándéknyilatkozatot írt alá a Skyports Infrastructure (Skyports) vállalattal az elektromos légitaxi szolgáltatásokhoz szükséges vertiport infrastruktúra fejlesztéséről - tájékoztatta az MTI-t a RAKTDA magyarországi képviselete.

A közlemény szerint a közös fejlesztésű, tervezésű és üzemeltetésű, függőleges fel- és leszállásra képes eVTOL járművek várhatóan már 2027-ben kereskedelmi forgalomba állnak.

A fejlesztés eredményeként gyors, kényelmes és környezetbarát közlekedési lehetőség áll majd a turisták rendelkezésére, hogy ellátogassanak Rász el-Haima legnépszerűbb helyeire, ideértve az Al Mardzsan-szigetet, az Al Hamrát és a Dzsebel Dzsajszt, az Egyesült Arab Emírségek legmagasabb csúcsát is - írták a közleményben. A turisták jelentős időmegtakarítást érhetnek majd el az új közlekedési móddal - jelezték, példaként hozva, hogy az Al Mardzsan-szigetről a Dzsebel Dzsajszhoz utazás autóval körülbelül 70 percet vesz igénybe, légitaxival ez az idő kevesebb mint 20 percre fog csökkenni.

A közlemény hangsúlyozta: az elektromos légitaxik zéró károsanyag-kibocsátásukkal komoly alternatívát jelenthetnek a földi közlekedéssel szemben. A fejlesztéssel egyrészt a szén-dioxid-kibocsátás csökkenthető, másrészt a vertiport hálózat lehetőséget ad az Egyesült Arab Emírségek légitaxi hálózatába való integrációra is.



A vertiport-hálózat forradalmasítja a közlekedést Rász el-Haima-ban, és támogatja azt a célt, hogy 2030-ig még környezetbarátabb módon tudják fogadni az évi 3,5 millió látogatót - írták a közleményben.

Az Egyesült Arab Emírségek hét emírségének egyike, Rász el-Haima a térségben élen jár a fenntartható turizmus fejlesztésében. Az Earth Check fenntartható desztinációk programjában 2023-ban ezüst minősítést ért el, eddig egyedüliként a Közel-Keleten.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!