Elemző: az uniós források megérkezését lassítja a baloldal

Belföld, 2023.06.17

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az uniós források megérkezését lassítja Brüsszel és a magyar baloldal is, pedig ettől függ a tanárok béremelése.

Rotyis Bálint az M1 aktuális csatorna szombati műsorában a pedagógusok új életpályamodelljéről szóló törvényjavaslat kapcsán azt mondta, hogy a kormány felismerte, a pedagógusok helyzetét mihamarabb rendezni kell.

Emlékeztetett, a kormányzati tervek szerint 2025-től a pedagógusok bére átlagosan 800 ezer forintra nőne. Ennek - mint fogalmazott - két lába van: az egyik, amit az állami büdzsé áll, évi 10 százalékos béremelést biztosít, a másik pedig - ahol "fennakadások" vannak - az uniós források.

"Mind Brüsszel, mind a magyar baloldal azért küzd, hogy ezek a források a lehető legkésőbb érkezzenek meg" - hangsúlyozta.

Hozzátette, ez álszent, kétarcú politika: miközben hangosan aggódnak a pedagógusok megélhetése miatt, valójában azért dolgoznak kint Brüsszelben, hogy a pénzek minél később érkezzenek meg.

Elmondta azt is, hogy az új életpályamodell rendezi a szabadság kérdését is, ami 10 hetet jelent a pedagógusok esetében, illetve a kormánypártok javaslata szerint a heti kötelező óraszám 24 lenne.

Kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, a baloldal az eddigi sikertelenségét próbálja valahogy kezelni, ezért döntöttek úgy, hogy erre az ügyre megpróbálnak "rátelepedni", nemcsak a parlamentben, hanem az utcán is.

Az utcai akciók az utóbbi időben erőszakosak, ugyanakkor ezek a tüntetések kezdenek "kifulladni", már csak pár száz, pár ezer ember vesz rajtuk részt. A tüntetések - Rotyis Bálint szerint - már nem a diákokról vagy a pedagógusokról szólnak, a politikusok és politikai aktivisták általánosságban a kormány ellen szólalnak fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!