Élesedik a harc a magyar műsorterjesztő piacon

Belföld, 2021.03.30

Kemény pozícióharc folyhat a háttérben a műsorterjesztők között, ezért van komoly tétje annak a vizsgálatnak, melyet a Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete kezdeményezett a Hírközlési Érdekegyeztető Tanácsnál.

MEME logó A gyanú szerint ugyanis az egyik legnagyobb szolgáltató kevesebb elérhető háztatást jelentett le, mint amennyit valójában elért.

Piaci pletykák szerint nagy az elégedetlenség a magyar tévés piac két óriása, az RTL csoport, valamint a TV2 köreiben. Számukra ugyanis komoly hátrányt jelent, ha egy szolgáltató kevesebb háztartás után fizet számukra jogdíjat, mint amennyit valójában elérnek. Ballai Ferenc, a Nemzeti Műsorterjesztő Klaszter menedzsere ehhez azt is hozzátette, hogy amennyiben bebizonyosodik egy szolgáltatóról, hogy a nem megfelelő kódolás miatt a hivatalos adatok és a valós elérés között nagy a különbség, a kiesett bevételt visszamenőleg lehet követelni. Ballai arra figyelmeztet, hogy korai még bírságról beszélni, ugyanis ez csak utólagos korrekció, melynek összegéről meg lehet egyezni az egyes tévétársaságokkal.

A piac reakciói egyértelműen a DIGI érintettségét jelzik, de Ballai Ferenc szerint a Telekom hálózatában is akadtak anomáliák. Amennyiben tehát Hírközlési Egyeztetési Tanács komolyan kivizsgálja a problémát, akkor nem csupán a DIGI-t kell vizsgálni, hanem a többi szolgáltatót is. Komoly jogdíjak elmaradásáról lehet szó ugyanis, ami jelentős bevételhez juttatná a tévés piac legnagyobb szereplőit.

A DIGI egyelőre tagadja, hogy jogsértést követett volna el, ők ugyanis azt állítják, hogy a cég szolgáltatásait az előfizetők számára a távközlési előírásoknak, törvényeknek és szabályozásoknak megfelelően biztosítják. Az persze előfordulhat, hogy alvállalkozók hibáznak, esetleg a hálózaton kalózkodnak egyesek, így hosszú jogi huzavona várható a vitás kérdésekben. A Média1 cikke szerint A DIGI esetében mintegy 130, a Telekom esetében közel 40 tévécsatorna érhető el egyes településeken díjfizetés nélkül, amiért az érintett cégek nem, vagy nem megfelelő védelemmel látták el a műsorok jelfolyamát. Ez nem csupán a tévécsatornák tulajdonosait dühíti, de a többi műsorterjesztő céget is, hiszen piaci hátrányba kerülnek azok a cégek, melyek minden előírást betartva szolgáltatnak.  

Ilyenkor ugyanis nem csak a csatornáknak fizetett díjon spórolnak, de kódoló berendezések egy részének árát sem kell kigazdálkodniuk saját költségvetésükben. Ebben a vitában persze az is döntő lehet, a piac mely szereplőinek van legnagyobb érdekérvényesítő ereje, és persze az sem mellékes, mely cégek készülnek elhagyni ezt a piaci szegmenst, és kik kívánnak belépni ide.
(Webrádió)

Címkék

Ballai Ferenc Magyar Elektronikus Műsorszolgáltatók Egyesülete Hírközlési Érdekegyeztető Tanács RTL TV2 Digi Telekom
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!