Elhunyt Barok István, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium egykori testnevelőtanára

Belföld, 2024.05.15

Szerettei osztották meg a legendás testnevelő tanár közösségi oldalán a szomorú hírt, mely szerint elhunyt Barok István.

Barok István Barok Istvánt rengetegen ismerték és szerették, hiszen a legendás testnevelő 39 évet dolgozott az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumban, majd miután megváltoztatták az intézmény nevét, azután is maradt még néhány évig, nyugdíjazásáig. Tanár úr vagy Pista bá, ahogyan sokan ismerték, rendszeres látogatója és tudósítója is volt a szegedi sporteseményeknek. Gyakorlatilag nem volt olyan kézilabda, kosár vagy vízilabda mérkőzés, amelyről ne tudósított volna. Jellegzetes és mással össze nem téveszthető kifejezésmódja miatt sokan Stílusnak is hívták. Tanár úr stílusa valóban egyedülálló volt, örökbecsű latin bölcsességeit sokan kívülről fújták.  

Barok István karakán ember volt, nem ismert megalkuvást, így amikor szeretett iskolájának a nevét megváltoztatták, azonnal felszólalt a névváltoztatás ellen, sőt a mozgalom élére is állt. Hiába küzdöttek azonban Ságvári Endre nevének megtartásáért, még fáklyás menetet is szerveztek, de a döntéshozók rendíthetetlenek voltak. Tanúr úr ezután is hivatásának tekintette a foglalkozását, de ez mindig is egy kisebb törést jelentett az életében. Barok István kezei alól rengeteg, nem túlzás azt állítani, hogy több ezer tanítvány került, nagyon sokan ápoltak a tanulmányaik után is jó viszonyt a legendás testnevelővel. Volt olyan egykori tanítványa, aki az Egyesült Állomkba invitálta, ahol vendégül látta egykori testnevelő tanárát. Barok István mindig szívesen anekdotázott a régmúltról, számtalan nevelő célzatú történet is volt a tarsolyában. Humoros ember volt, aki ismerte tudta, mindenkihez volt egy vicces megjegyzése, persze egyáltalán nem bántó, csak nevelő célzattal.

Az örök szerelem azonban mindig is a kézilabda maradt számára, fiatalabb korában játékosként is pályára lépett, idősebb korára az edzői szakképesítést is megszerezte, az algyői kézilabda klub trénere is volt mintegy 2 évig. Barok Istvánról Bella Árpád is megemlékezett egy posztban, amelyben egy képet is kitett az NB II-es bajnokcsapatról, amelynek vezetőedzője volt. Talán kevesebben tudták róla, de Barok István a legmagasabb osztályban is edzősködött, ugyanis az NBI-es Szolnok csapatának volt egykoron trénere. Tanár úr a kézilabda pálya mellett érezte legjobban magát, még most is felsejlik az alakja, ahogy a mérkőzés lefújását követően mikrofonnal a kézben azonnal a pályára siet és már "forog" is az interjú, teszi fel a kérdéseket. Kedvenc csapata természetesen a Pick Szeged volt, amelynek terjedelmes történelmét kívülről fújta, nem lehetett egyetlen kérdéssel sem zavarba hozni. Nem csak kiváló sportújságíró, de sportriporter is volt. Barok István imádta a síelést, szinte minden évben több sítábort is szervezett, többek között azért, hogy átadja a tudását azoknak a diákoknak, akik még csak ismerkedtek a téli sportokkal. 

Barok István súlyos betegség után, 70. éves korában hunyt el. Legyen neked könnyű a föld Tan bá, köszönünk mindent.  

A Tanár úr közösségi oldalának utolsó bejegyzését változtatás nélkül közöljük:

Drágáim,
az utolsó meccsemet elvesztettem, mennem kell.
Úgy gondolom, hogy mindent megkaptam. Szeretett családom az utolsó pillanatokig mellettem volt, fogták a kezem, így nem féltem.
Köszönöm Nektek az életet! Szeretlek Benneteket. ..
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!