Elhunyt Kiszin Miklós zenepedagógus, bőgőművész

Belföld, 2023.12.06

Türelemmel viselt, hosszú betegség után, december 5-én kedden elhunyt Kiszin Miklós, a Deák Ferenc Gimnázium zenetanára, országszerte is ismert bőgőművész.

Kiszin Miklós Kiszin Miklós keze alatt több száz gyermek pallérozódott és szerette meg a zenét, többek között ezen sorok írója is.  

Kiszin Miklós zenész családból származott, már gyerekkorában élete részévé vált a zene, mindössze 17 éves volt, amikor már koncertet adott. Az 1970-es években a Hot Jazz Szeged, a Bluegrass Pilgrims Band, valamint a Hóra együttes nagybőgőse is volt.  

Kiszin Miklós nagyszerű zenész volt, 1986-ban lett tagja és alapembere a méltán híres Molnár Dixieland Bandnek. A zene egész életét végigkövette, a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban 1992-ben kezdett el oktatni, ahol szintén óriási elismertségnek örvendett közvetlen, barátságos stílusa és hatalmas szaktudása miatt. 2009-ben még egy zenekart is alakított a diákokkal közösen, Szegedi Deák Big Band néven, amelynek vezetője is volt, sőt 2018-ban még a Szegedi Jazz Napokon is zenéltek.

Kiszin Miklós kiemelkedő munkásságát Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata Szeged Kultúrájáért díjjal ismerte el 2022-ben. A zenész akkor azt mondta, hogy meglepetésként érte a kitüntetés, hiszen a városházán olyan jól titkolták előle a döntést, hogy csak az utolsó pillanatban értesült róla. Kiszin Miklós akkor is szerényen nem magát, hanem zenésztársait méltatta, mint fogalmazott, az elismerés zenésztársainak és kollégáinak épp úgy szól, mint neki.

Drága Tanár Úr, emléked örökké megőrizzük szívünkben.  

(Webrádió)

Címkék

Kiszin Miklós Deák Ferenc Gimnázium Molnár Dixieland Band
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!