Elhunyt Lukács János: Sokan gyászolják a volt főkapitányt

Belföld, 2022.09.21

Méltósággal viselt súlyos betegséget követően szeptember 21-én Szegeden elhunyt Dr. Lukács János nyugállományú rendőr vezérőrnagy, a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság egykori vezetője. A korábbi főkapitánytól családja, számos barátja és sporttársai búcsúznak.

Dr. Lukács János Lukács János imádta a kézilabdát, ami nem is csoda, hiszen a Pick Szeged elődjében, a Szegedi Volánban játszott. A Pick Szeged csapata is megemlékezett elődjének egykori játékosáról, a klub honlapján rövid nekrológ olvasható. Mint írták, a bajnok Debrecen csapatából igazolt a Szegedi Volánba, ahol leginkább hálószaggató lövéseiről vált ismerté. A megemlékezésben olvasható, hogy az egykori élsportolónak mindig volt egy kedves szava, egy vállveregetése, sohasem bántotta kedvenc csapatát. Sajnos azt már nem érhette meg, hogy ellátogasson a Pick Szeged vadonatúj szentélyébe, noha a meghívottak között volt. Mint a klub emlékezik, Lukács János jelezte, nem tud részt venni az eseményen, mert műtétre készül. A csapat honlapján hálával búcsúznak az egykori nagyszerű játékostól és jelezték, hogy emlékét örökre megőrzik.  

Az egykori csapattagok közül Lele Ambrus közösségi oldalán egy közös képpel búcsúztatta barátját, mint írta siratlak téged, hiszen több mint 40 évig egy Hofi idézettel köszöntötték egymást, ezentúl ezt sajnos nem tehetik.  

Lukács Jánosról természetesen Kővári Árpád is megemlékezett, a szegedi kézilabdázás elismert szaktekintéje egy rövid összefoglalót osztott meg szerkesztőségünkkel.

A Szegedi Volán SC 1976-ban igazolta le a Debreceni Dózsa, az akkori magyar bajnok csapatától Lukács Jánost, aki a Szegedi Tudományegyetem jogi karán kezdte meg tanulmányait. A csapatban 8 évig, egészen 1984-ig játszott, mialatt az együttes háromszor lett magyar kupagyőztes, valamint a bajnokságban egy bronz és egy ezüstérmet szerzett. Kővári Árpád igazi csapatjátékosként jellemezte barátját, aki kőkemény védőjátékos és igaz ember volt, a szó legnemesebb értelmében, amit egész életében bizonyított is. Játékos pályafutását követően 1990 és 2004 között a Tisza Volán SC elnökségi tagjaként segítette a csapatot.  

Lukács János olyan szegedi csapatban játszhatott, ahol csak magyar játékosok alkották a kertet, vele együtt játszott Buday Ferenc,Lele Ambrus, Noel József, Baráth János, Várhegyi Ferenc, Oláh Béla, Dobó Károly, Tamás Sándor, Lesti István, Hubai János, Bartalos Zoltán, Farkas József, Oláh Zoltán, Barabás János.

Kővári Árpád az alábbi idézettel búcsúzik barátjától: „Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitemet megtartottam”
Nyugodj békében „LUKSZI” mi sosem feledünk! - zárt sorait az egykori szakvezető.

Lukács János nem csak a sportban, a munkában is elévülhetetlen érdemeket szerzett. A rendőrség saját honlapján is megemlékezett egykori főkapitányáról.

Mint írják Lukács János 1972-ben csatlakozott a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság kötelékéhez, majd 1982-től már a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon teljesített szolgálatot. Végigjárva a ranglétrát, majd 1991-először a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a főkapitány bűnügyi helyetteseként, majd bűnügyi igazgatóként tevékenykedett.  

1997-ben nevezték ki Csongrád megye rendőrfőkapitányának, mely tisztséget egészen 2017-ig, nyugdíjba vonulásáig töltött be. Odaadó és becsületes munkáját számos kitüntetéssel díjazták.

Lukács János 2005-ben vehette át a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje (katonai tagozat) elismerést, 2012-ben az Év Rendőre címet és a Pro Facultate Emlékplakettet, 2013-ban a Szent György Érdemjelet, 2014-ben Csongrád megye díszpolgára lett, 2017-ben pedig átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikeresztje (katonai tagozat) kitüntetést és a Bem József szablyát.

Egykor munkatársai, ismerősei, barátai, sporttársai osztoznak a család gyászában. Isten nyugosztaljon János! Lukács János mindössze 68 éves volt.
(Webrádió)

Címkék

Dr. Lukács János
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!