Elkezdik a Firgun Ház, az EMIH új kulturális központjának kivitelezését

Gazdaság, 2023.05.22

Eredményesen zárult a közbeszerzés, így megkezdődhet a Firgun Ház, az Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) - Magyar Zsidó Szövetség új kulturális létesítményének kivitelezése Budapesten, a Baross utcai egykori pártszékház épületében.

A várhatóan 2024 decemberére elkészülő központ színházi előadásoknak, kiállításoknak, koncerteknek, könyvbemutatóknak és közösségi rendezvényeknek ad majd otthont, emellett az épületben kóser étterem és kávézó is lesz - olvasható az EMIH - Magyar Zsidó Szövetségnek az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

Az egykori pártszékház épületét a Future Plans építésziroda tervei szerint alakítják át, a napokban megkezdődő kivitelezési munkákat a közbeszerzési eljárás nyertese, a legalacsonyabb árat ajánló Dobsza Constructive Kft. végzi.

A beruházást a magyar állam 1,8 milliárd forinttal támogatta - írták.

A közleményben idézték Réczei Tamást, a Firgun Ház - Színház és Kulturális Központ szakmai vezetőjét, aki elmondta, hogy a színházteremben a tervek szerint saját bemutatók, befogadott előadások, önálló estek, tematikus estek is megvalósulnak, a kis színházterem pedig a független színházi szféra alkotóinak, a vidéki színházak stúdiószínházi produkcióinak és koprodukcióknak biztosít helyet.

A Firgun Házba kóser éttermet és kávézót is terveztek, ahol szintén lesznek majd felolvasások, szakmai találkozók, irodalmi estek és koncertek. A szakmai vezető szerint az új budapesti színház jelenlétet és bemutatkozási lehetőséget szeretne biztosítani frissen végzett és egyetemi tanulmányaikat végző színházi és bábszínházi rendezőknek.

Köves Slomó, az EMIH - Magyar Zsidó Szövetség vezető rabbija elmondta, hogy ez a projekt jól illeszkedik a hitközség nyitott szemléletébe, hiszen a Firgun Ház a művészet nyelvén nemcsak a hazai zsidó közösséget kívánja megszólítani, hanem a zsidó kultúrára kíváncsi többségi társadalmat is. "Biztos vagyok benne, hogy a zsidóság kulturális örökségének megismertetésével, a gazdag magyar-zsidó kulturális hagyomány és a kortárs művészetek bemutatásával tovább javíthatunk békés együttélésünk minőségén, és hozzájárulhatunk a magyar zsidóság kulturális hozzájárulásának köztudatba emeléséhez is" - fogalmazott Köves Slomó.

Az egykori pártszékház átalakítására eredetileg Kőszeghy Flóra - Studio Kőszeghy - készített építészeti tervet, amelyet 2021-ben engedélyeztek, azonban a tervezői költségbecslés olyan magas összeg lett, hogy a beruházó kénytelen volt elvetni a terveket.

2022-ben a Paksa Tamás vezette Future Plans iroda kapott megbízást, hogy gondolják újra a házat. Az elkészült - Győri Johanna vezető tervező által jegyzett - új tervekre az építési hatóság 2022 decemberében adott ki engedélyt. A beruházás első ütemében 1562 négyzetmétert újítanak fel, amely magába foglalja a 208 férőhelyes nagy színháztermet is.

A kivitelezésre kiírt nyílt közbeszerzési eljárás során a három érvényes ajánlatból a legjobb árat (1,35 milliárd forint) ajánló Dobsza Constructive Kft. lett a nyertes - tették hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!