Ellenzéki pártok: Orbán fejezze be az EU elleni lejárató kampányát!

Belföld, 2022.03.21

Ellenzéki politikusok arra szólították fel Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy haladéktalanul fejezze be az EU elleni "lejárató kampányt" és teremtse meg azokat a feltételeket, amelyek lehetővé teszik, hogy Magyarország hozzáférjen az uniós pénzalapokhoz.

Az Országgyűlés Európai Uniós Konzultációs Testületének hétfői ülése után a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP képviselői közösen tartottak sajtótájékoztatót.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese elöljáróban közölte, nem számolhatnak be arról, hogy mi hangzott el az ülésen, de azt elmondhatják, hogy ott milyen kérdéseket tettek fel a kormányfőnek.

Arra várta a választ Orbán Viktortól, hogy a kormány hogyan tervez hozzájutni a megígért pedagógus-béremeléshez szükséges forrásokhoz, hiszen továbbra sem áll rendelkezésre az uniós helyreállítási alap és még nem folyósítják a következő ciklusra szóló uniós támogatásokat sem.

Magyarország pozícióját nem rontja-e, hogy miközben számos uniós ország intézkedik az orosz propaganda és dezinformáció visszaszorításáról, eközben a magyar köztelevízió "ennek a típusú kommunikációnak utat enged" - ismertette másik kérdését.

Arató Gergely leszögezte: a kérdéseire nem kapott megnyugtató válaszokat.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke azt mondta, a miniszterelnöknek arról kellene beszélnie a nyilvánosság előtt, hogy "magyar emberek milliói szenvednek nap mint nap", mert az élelmiszer- és az építőiparban tapasztalható drágulás miatt családok mennek tönkre.

Hangsúlyozta, amikor rákérdezett, akkor a kormányfőtől nem kapott választ arra, hogy "miért nem vívott szabadságharcot az infláció ellen"?

Gurmai Zita, az MSZP frakcióvezető-helyettese leszögezte, elkötelezettek az ország biztonságának garantálása, fejlődésének elősegítése és az európai együttműködés erősítése mellett. Hangsúlyozta, azt várják Orbán Viktortól, hogy ezeket az érdekeket és alapelveket képviselve vegyen részt az Európai Tanács következő ülésén.

Ukrajna ellen véres háború folyik, Magyarországnak az az érdeke, hogy az Európai Tanács egységes és határozott választ adjon az orosz agresszióra - érvelt a szocialista politikus. Arra is felszólított, hogy a tanács tekintse feladatának Ukrajna önvédelmi képességének erősítését a nemzetközi jog keretein belül, úgy, hogy eközben kerülje el az agresszív lépéseket.

Gurmai Zita arra is kitért, hogy az Európai Tanácsnak ösztönöznie kellene, hogy a tagállamok összehangolják a járvány elleni védekezést.

Csökkenteni kell az EU energiafüggőségét Oroszországtól és fejleszteni kell a megújuló energia felhasználását - zárta szavait.

Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese arra emlékeztetett, hogy a kormányfő nem vett részt a parlament legutóbbi, az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésén. A miniszterelnök nem számolt be részletesen arról, miért hallgatta végig Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett azt, hogy Oroszország vissza szeretne térni az 1997-es állapotokhoz - emelte ki.

Mit jelent az, hogy Orbán Viktor nem ment el Kijevbe lengyel, cseh és szlovén kollégájával együtt? - tette fel a kérdést a képviselő, aki hangsúlyozta, hogy ez az út a kárpátaljai magyarok szempontjából is kiemelt fontosságú lehetett volna.

Összefoglalásként közölte: a putyini Oroszország agresszív háborújával megbukott Orbán Viktornak és a Fidesznek "ez a fajta kétkulacsos politikája". Bejelentette, ha az ellenzék alakíthat kormányt, akkor visszatérnek az európai értékekre épülő, kiegyensúlyozott külpolitikához.

Ungár Péter, az LMP képviselője arra kérte a kormánypárti frakcióvezetőket, hagyják abba azt az "egyértelmű és ordas hazugságot", hogy a paksi bővítés bármilyen módon is befolyásolná a mai magyar energiaárakat. Kiemelte, hogy egy nem létező erőmű nem tudja a jelenlegi energiaárakat befolyásolni.

A politikus annak a véleményének is hangot adott, hogy a nemzeti függetlenséget nem garantálja egy olyan, több ezer milliárdos projekt, amelyet orosz pénzből, orosz feltételekkel építenek és orosz fűtőanyagokkal működtetnek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!