Előadás-sorozat indul a szegedi földrajzi kutatások múltjáról és aktuális helyzetéről

Belföld, 2024.02.28

A szegedi geográfusképzés indulásának centenáriuma alkalmából a szegedi földrajzi kutatások múltját és aktuális helyzetét bemutató előadás-sorozatot szervez a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Földrajzi és Földtudományi Intézet - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint az ismeretterjesztő program célja egyrészt a szegedi geográfusiskola meghatározó professzorai életútjának, szakmai munkásságának, másrészt az őket követő geográfusnemzedékek legújabb tudományos eredményeinek bemutatása, hangsúlyosan a régió fejlődésében betöltött szerepükre.

Minden hónap utolsó csütörtökén a résztvevők egy-egy 45 perces előadást hallgathatnak meg a nagy iskolateremtő geográfusokról, amelyeket a tanítványok tudományos munkásságáról szóló rövidebb előadások és műhelybeszélgetések követnek. Emellett megismerhetők lesznek a teljesség igénye nélkül az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének legújabb kutatási eredményei.

A sorozat csütörtöki nyitóelőadásán Kogutowicz Károly munkásságát mutatja be Vajda Tamás, az SZTE Levéltárának igazgatója. Az egyetem földrajzi intézetét 1923-tól irányító professzor szeizmológiai obszervatóriumot, dél-alföldi meteorológiai észlelőhálózatot, tekintélyes könyv- és térképtárat hozott létre. Kogutowicz Károly messze megelőzve korát vallotta, hogy a földrajz nem elméleti szobatudomány, hanem a mindennapi gyakorlatban, a gazdasági életben is használható tudást nyújtó diszciplína. E törekvésének egyik példája volt a Szegedi Alföldkutató Bizottság 1928-as megalakítása, amely az egyetem számos tanszékét, több múzeumot, sok középiskolai tanárt is bevont a tudományos kutatásba.

Az előadást követően Pál Viktor és Szilassi Péter szemléltetik, hogy a mai kutatók milyen korszerű módszerekkel keresik a választ az alföldi tájak és települések aktuális környezeti, társadalmi kérdéseire. Az érdeklődők választ kaphatnak arra, hogyan hasznosul a földrajzi tudás napjainkban a mindennapi életben, és miként vesznek rész az SZTE geográfus szakján végzett hallgatók a jövő tervezésében.

A földrajztudomány a fenntartható jövő szolgálatában mottóval megszervezett programsorozaton november végéig szó esik a szegedi talajtani és környezetvédelmi kutatásokról, a fenntartható várostervezésről, a Béke-barlang - az Aggteleki-karszt második leghosszabb barlangja - regénybe illő feltárásáról és a mai barlangkutatók előtt álló feladatokról. Előadás hangzik el Szeged klímájának változásáról és az özönnövények jelentette veszélyekről is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!