Elutasították a Cápák a szegedi vállalkozót

Belföld, 2023.03.20

Feil Róbert, a szegedi Robert Feil Diamond Kft., azon belül az ARTIDIA tulajdonosa szerint ma már egyre népszerűbbek a mesterséges gyémántból készült ékszerek, mindez a környezettudatosabb életmódnak köszönhető.

Feil Róbert - Cápák Között A vállalkozó célja éppen ezért nem más, mint, hogy a magyar piacon úttörőnek számító termékek idővel a világ minden táján elérhetővé váljanak. Ehhez az RTL nagysikerű üzleti showműsorában, a Cápák közöttben kereste a megoldást, ám a befektetők elutasították. Ékszerekről, fejlődésről, terjeszkedésről, Feil Róberttel beszélgettünk.

WR.: Először is kérlek nyúljunk egy kicsit vissza a gyökerekhez.

F. R.: A családommal közösen építjük a FEIL ékszer márkát, amelynek egyértelmű, közös célja, hogy életre szóló arany és gyémánt ékszereket alkossunk. A FEIL márka 2010-ben született meg, egyrészt édesapám, Feil Attila nagy múltú karikagyűrű gyártásra specializálódott vállalkozásaként, másrészt a magam 3D ékszertervező és gyártó vállalkozása révén, mely főként gyémánt eljegyzési gyűrűk megalkotására specializálódott. Küldetésünk, hogy életre szóló ékszereket, egyben emlékeket és értékeket alkossunk, akár egyedi elképzelések alapján, melyek méltóak lehetnek egy emberi kapcsolat, érzelem, vagy egy pillanat megpecsételésére. Édesapám, Feil Attila 1989 óta foglalkozik karikagyűrűk gyártásával, melyet eleinte leginkább nagykereskedelmi tevékenységként folytatott. Ehhez csatlakozva - akkoriban egyedülálló módon - egy olyan weboldalt és bemutatótermet hoztam létre, amely lehetőséget nyújtott magánszemélyeknek arra, hogy közvetlenül velünk, mint ékszergyártó céggel tudjanak konzultálni majd megterveztetni és elkészíttetni az életre szóló, személyre szabott álom-ékszerüket. Ennek eredményeképp édesapám és a bátyám, Ifj. Feil Attila immár közösen, nemcsak kereskedő cégeknek gyártottak, hanem közvetlenül az esküvő előtt álló jegyespároknak is segítettek megtervezni majd elkészíteni számukra a tökéletes karikagyűrű párt. Idővel a bátyám, Attila nagy mértékben megreformálta a karikagyűrű gyártó üzemüket annak érdekében, hogy teljes egészében ki tudják szolgálni a nagykereskedők mellett a magánszemélyek egyedi igényeit is. 2010-ben én is útjára indítottam a saját vállalkozásomat, amelyben ugyancsak ékszerek gyártásával kezdtem el foglalkozni, ezen belül is az eljegyzési gyűrűk, fülbevalók, nyakláncok és medálok tervezésére és gyártására specializálódtam. A csapatommal a legújabb technológiákat képviselve úttörőként jelentünk meg a modern magyar ékszergyártásban, többek között a 3D formatervezéssel és a 3D nyomtatással, amellyel az ügyfeleink legmerészebb álmait is valóra tudjuk váltani.

A két vállalkozás - édesapám és a bátyám csapata, valamint az én csapatom - azonos értékeket képviselve, közös márkát alkotott és kölcsönösen segítette egymást, akárcsak két testvér. Napjainkban a két testvércég, az Attila Feil Karikagyűrű Kft. és a Robert Feil Diamond Kft. egy közös FEIL brandet épít, melynek erős, közös célja, hogy olyan életre szóló ékszereket alkossunk, akár egyedi elképzelések alapján, amelyek valódi értéket képviselnek, és méltó módon pecsételik meg a legfontosabb emberi érzelmeket, kapcsolatokat.

WR.: 2022-ben a Robert Feil Diamond Kft. -n belül aztán létrejött az ARTIDIA, ha jól tudom, ami akkor Magyarország első mesterséges gyémánt ékszer márkája volt.

F. R.: Igen, bár a mesterséges gyémánt, mint fogalom már az ’50-es, ’60-as években ismert volt, a technológia nem volt annyira fejlett, hogy mindez teret nyerjen a világban. 2010 körül azonban már megvolt a megfelelő technológia és mód minderre, ám az áttörést csak a 2018-as év hozta meg - ekkor a mesterséges gyémánt a világpiac 5%-át tette ki. Az ARTIDIA márka a Robert Feil Diamond Kft. -n belül azonban csak 2022-ben jött létre, méghozzá azzal a céllal, hogy Magyarországon elsőként elérhetővé tegye az ékszerpiac legszenzációsabb újítását, a laborban előállított gyémántokat, amelyek amellett, hogy ragyognak, fenntarthatók és etikusak is.

WR.: Hogyan kell elképzelni ezeknek az ékszereknek a megtervezését, legyártását?

F. R.: Az ARTIDIA ékszerek aranyból és platinából készülnek, a legmodernebb 3D tervezési technológiával, majd finom ötvös munkálatok által nyerik el végleges formájukat. Az ékszerekbe kerülő, mesterséges gyémántok professzionális módon, egyesével, egy mikroszkóp segítségével, kézzel kerülnek befoglalásba az anyagba, ezért olyan biztonságos a foglalat. A termékeink anyag minőségére, életre szóló garanciát biztosítunk. A legmodernebb technológiákat tehát nemcsak a 3D tervezés, hanem a 3D nyomtatás terén is ugyanúgy igyekszünk alkalmazni. A mesterséges gyémántokat Belgiumból szerezzük be. Persze tagadhatatlan, hogy a természetes gyémántból készült ékszereket még mindig többen vesznek, de a fiatalabb korosztályhoz tartozó, tudatos vásárlók kedvelik a mesterségesen előállított változatot.

WR.: Milyen különbségeket vélhet felfedezni az ügyfél a természetes és mesterséges gyémántok között?

F. R.: Nincs szemmel látható különbség a kettő között, még egy profi szakembernek is speciális eszközökre van szüksége ahhoz, hogy meg tudja mondani, melyik-melyik. A különbség megismerésének legjobb módja, ha megnézed a gyémánt tanúsítványát. Az ékszerészeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a gyémánt természetes vagy szintetikus eredetű-e, így mindaddig, amíg megbízható helyről vásárolsz ékszert, ezekben az információkban teljes mértékben megbízhatsz. A nemzetközi ékszerpiacon évek óta látható, hogy a vásárlók előnyben részesítik az etikus forrásból származó drágaköveket, a laboratóriumi gyémántok eredete pedig garantált. Nyilván az nem állítható, hogy a bányászott gyémánt nem etikus, de a forrása és az útja nehezebben ellenőrizhető.

WR.: Anyagilag kifizetődőbb?

F. R.: Igen, a mesterséges gyémánt mellett szól az is, hogy a természeteshez képest körülbelül feleannyiba kerül. Egy 0,2 grammos, vagyis 1 karátos, gyűrűbe való gyémánt darabjáért ma körülbelül 5,5 millió forintot kell fizetni, labortóriumiból ugyanez 1,9 millió forintért kapható. Általánoságban elmondható, hogy ma Magyarországon egyre többen vásárolnak gyémánt ékszereket, ezek ára olyan 200 és 500 ezer forint között mozog, de persze vannak olyanok is, akik mindezért 2-3 millió vagy afeletti összeget adnak. A mesterséges gyémántokból készült ékszerek ezen összegeknek a felét teszik ki nagyjából. Az elmúlt időszakban viszont több szempont is formálta a vásárlási szokásokat.

WR.: A mesterséges gyémánt fenntarthatóbb vagy környezetbarátabb?

F. R.: Az artificial diamond-ok (mesterséges gyémántok) gyártásának folyamata energiaigényes és környezeti szempontból is kihívást jelent, de ugyanakkor a fentarthatóság szempontjából is jelentős előnyökkel bírnak. A mesterséges gyémántok előállításához szükséges alapanyagok jelentősen kevesebb erőforrást igényelnek, mint a természetes gyémántok kitermelése. Az előállítási folyamat során keletkező hulladék is jelentősen kisebb, mint a természetes gyémántok esetében. Emellett a mesterséges gyémántok előállítása nem jár környezeti károkkal, mint például a természetes gyémántok kitermelése által okozott környezeti szennyezés. Mindezek alapján elmondható, hogy a mesterséges gyémántok támogatják a fentarthatóságot, mivel kevesebb erőforrásigényesek, kevesebb hulladékot termelnek, és környezeti szempontból is kedvezőbbek, mint a természetes gyémántok.

WR.: Ki a célközönség?

F. R.: Az ARTIDIA 2022-ben debütált Budapesten, az elmúlt egy évben viszont szegedi ügyfeleink is akadtak - nagyjából 20 mesterséges gyémántból készült terméket értékesítettünk. A cél, hogy 2023-ban még több emberhez eljusson a hírünk és még több embert meggyőzzünk arról, hogy merjen a fenntarthatóbb, az időtállóbb ékszerek felé elmozdulni. Ez reméljük, hogy a gyakorlatban is megmutatkozik majd, vagyis szeretnénk, ha az ARTIDIA, mint márka a maga termékpalettájával nemcsak a mi ékszerüzleteinkben, hanem mások ékszerüzleteiben is elérhetővé válnának. Az ékszer mindig is maradandó érték lesz az emberek életében, ennek egy oka van, hogy a legtöbb esetben olyan ékszereket adunk vagy kapunk, amelyek különleges pillanathoz köthetők és fontos emberhez köt bennünket. Ezt az értéket az ékszer anyaga még inkább meghatározza, hiszen más jelentőséggel bír egy arany, egy platina és egy ezüst ékszer.

WR.: A célok úgy tűnik, hogy reálisak és meg is valósíthatók. Miért döntöttél mégis úgy, hogy a Cápák elé viszed az ötleted?

F. R.: Azért, mert a következő cél az európai terjeszkedés, ehhez viszont szükség van egy nagyobb összegre. Ezért kértem a Cápákat arra, hogy támogassák a vállalkozásomat 100 millió forinttal. Az elsők között akarunk lenne a külföldi piacon is, magyar viszonylatban sikerült, hiszünk abban, hogy a határokon átívelve is menni fog. Ehhez gyorsabban kell haladnunk, ami viszont pénzt igényel.

WR.: A Cápák azonban sajnos nem láttak benned potenciált.

F. R.: A nagy verseny miatt, ami ezen a piacon zajlik, kockázatosnak tartották a befektetést. Ettől függetlenül egy nagyon jó eszmecserének lehettem a része a felvétel során.

WR.: Tervezel-e más befektetőkkel együtt dolgozni?

F. R.: Igen, már a felvétel előtt is zajlottak tárgyalások különböző befektetőkkel és azóta is dolgozom azon, hogy az együttműködések a 2023-as évben adott befektetőkkel összejöjjenek.

WR.: Nem tart ilyenkor az ember attól, hogy ellopják az ötletét?

F. R.: Jó a kérdés, ám esetünk nem releváns, hiszen a mesterséges gyémánt gyártása, értékesítése nincs levédve, viszont az ARTIDIA, mint márka az le van. Ennek pedig egyetlen egy oka van/volt, szerettük volna az említett területen ezzel is egyfajtaképp pozícionálni magunkat.
(Webrádió)

Címkék

Feil Róbert Cápák Között Artidia

Galériánk

Feil Róbert - Cápák Között Feil Róbert - Cápák Között
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!