Emelkednek a taxiszolgáltatás díjai Szegeden

Belföld, 2022.12.20

Eddig nem emelkedtek a taxiszolgáltatás díjai Szegeden, azonban az üzemanyagárstop kivezetésével a személyszállítást végző cégek is emelni kényszerülnek. A Rádió Taxi Háromnál például december 16-tól emelkedtek a tarifák, azonban megpróbálták a lehető legkisebb mértékben ezt megtenni.

Taxi droszt
Amint arról portálunkon korábban már beszámoltunk, a kormány a Mol javaslatára 2022. december 06-án 23 órától kivezette az üzemanyagárstopot, melynek köszönhetően korábban 480 forintos literenkénti áron lehetett hozzájutni az alap 95-ös, illetve dízel üzemanyaghoz. A Mol akkor azzal indokolta a döntést, hogy a kereslet az egekbe szökött, a fogasztók készleteztek, beindult egyfajta pánik. Az üzemanyagárstop végén már sem a Mol finomítói, sem az ellátási lánc nem bírta kiszolgálni a megnövekedett keresletet, sok benzinkúton hiány alakult ki. Mint Hernádi Zsolt kijelentette a Mol eddig bírta. 

Az üzemanyagárstop kivezetése érzékenyen érintette a fuvarozásban dolgozókat is, hiszen például a taxisoknak is jelentősen megnőtt a kiadásuk, tekintettel arra, hogy a 480 forintos literenkénti ár helyett már csak több mint 600 Ft-ért tudnak tankolni. Néhány kút azóta akciózott, de a legalacsonyabb ár így is csak 580 forint körül alakul, már ami a 95-ös kotánszámú benzint illeti. 

Korábban Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának közgyűlése a taxiszolgáltatás hatósági árának megszüntetéséről döntött. A szolgáltatás árát a taxis cégek eddig nem emelték meg, azonban már akkor is tudni lehetett, ha lekerül az üzemanyag áráról a sapka, akkor bizony drágulásra lehet számítani, ami az elszabaduló infláció tükrében várható volt. 

Arról korábban is írtunk, hogy a koronavírus alatt mintegy 30%-al csökkentek a fuvarszámok Szegeden, amelyek csak most idén emelkedtek vissza a 2018-as szint közelébe. Ráadásul a taxizás is előregedő szakmának számít, hiszen a fiatalok egyre kevésbé találják vonzó munkának a taxizást. 

A Rádió Taxi Háromnál is emelni kényszerülnek a tarifán, mint Bobkó Attila kérdésünkre elmondta a díjak december 16-tól, azaz múlthét péntektől érvényesek. Az alapdíj az eddigi 600 Ft helyett 990 forintra, a kilométerdíj 400 Ft helyett 490 forintra nő, míg a percdíj nem változik, melynek ára 100 Ft marad. 

Az áremelkedést valószínűleg minden taxitársaság követni fogja, hiszen a költségeik jelentősen megemelkedtek. 
(Webrádió)

Címkék

Rádió Taxi Három
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!