TV műsor

Emléknap - Az LMP újra kezdeményezi az ügynökakták nyilvánosságát

Belföld, 2021.02.25

Az LMP huszonharmadik alkalommal is benyújtotta az ügynökakták nyilvánosságára vonatkozó javaslatát - mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője csütörtökön, a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából Budapesten tartott, a Facebookon is közvetített sajtótájékoztatón.

Keresztes László Lóránt úgy fogalmazott, ezt egy szimbolikus lépésnek tartják, biztosak benne, hogy a fidesz és a KDNP ezúttal sem szavazza majd meg az előterjesztésüket.

Kiemelte, a diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni, ezért felelősség terhel a rendszerváltás óta minden kormányt és minden parlamenti többséget, hogy nem biztosította az állambiztonsági múlt átláthatóságát.

A Fidesz és a KDNP ígéretei ellenére nem hozta nyilvánosságra az ügynökaktákat, sőt, "gyáva módon" huszonkét alkalommal leszavazta az LMP állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatait - mondta az ellenzéki politikus, aki szerint a kormánypártokat ezért már nem is lehet antikommunistának nevezni.

Az LMP frakcióvezetője aláhúzta, pártjuk jövő évi kormányra kerülése esetén megvalósulhat azon javaslatuk is, amely kizárná a közhatalmi funkciókból az állambiztonsági hatóságokkal korábban együttműködő személyeket.

Demeter Márta, az LMP frakcióvezető-helyettese aláhúzta, alkotmányos szabályozást is kezdeményez annak érdekében, hogy az 1990 után titkosszolgálati állományban lévők vagy a titkosszolgálatokkal együttműködők csak ezen kapcsolatuk megszűnését követő nyolc év lejárta után vállalhassanak kiemelt közbizalmi tisztséget. Jogos elvárás ugyanis, hogy a kiemelt politikai szereplők ne válhassanak zsarolhatóvá - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!