Endoszkópos berendezések érkeztek a hódmezővásárhelyi kórházba

Belföld, 2023.02.12

A terápiás és diagnosztikai eljárások során egyaránt alkalmazható új endoszkópos berendezések érkeztek a hódmezővásárhelyi kórházba, az eszközbeszerzést egy uniós támogatású magyar-román projekt tette lehetővé - tájékoztatta Kallai Árpád főigazgató az MTI-t.

A szakember közölte, a beszerzett új endoszkópos, azaz a test belső üregeit vizsgáló eszközök a gasztroenterológiai diagnosztikát segítik. Az emésztőrendszer vizsgálatával foglalkozó belgyógyászati szakterület a nyelőcső, a gyomor, a vékony- és a vastagbél, illetve a máj, a hasnyálmirigy, az epe és az epevezeték betegségeit kezeli és gyógyítja, amelyben komoly segítséget nyújt az új gasztroszkóp, amely a száj, valamint az új kolonoszkópok, amelyek a végbél nyílásán bevezetett, kamerával felszerelt műszerekkel teszik láthatóvá az emésztő rendszer egyes képleteit, segítve az orvosokat a diagnózis megállapításában. Az eszközökkel terápiás eljárásokat is végezhetnek.

A nagy értékű komplett rendszer központi vezérlő egységből, fényforrásból, monitorból, videó gasztro- és kolonoszkópokból áll, segítő egységekkel együtt.

Az új berendezéseket a hódmezővásárhelyi kórház új belgyógyászati osztályán használják majd, melyet uniós támogatással alakítottak ki, miután két, egyenként több mint ezer négyzetméteres szinttel bővítették az intézmény szakrendelőjének épületét.

A kórházat a szatmárnémeti Páli Szent Vincéről nevezett Szatmári Irgalmas Nővérek Egyesülettel közösen elnyert, román-magyar Interreg pályázatnak köszönhetően fejlesztik. A projekt a hódmezővásárhelyi intézményre eső költségvetése 7,45 millió euró (2,9 milliárd forint), ebből 3,9 millió euró az építési beruházás költsége, mintegy egymillió euró a kettő, a belgyógyászati mellett a gyermekosztály felszerelésére, 2,3 millió eurót pedig a népegészségügyi szűréseket hatékonyabbá tevő eszközök beszerzésére fordítottak. Az endoszkópos berendezések beszerzésére több mint 235 ezer euróba (mintegy 90 millió forintba) került. Az építési beruházáshoz az uniós támogatáson felül 600 millió forint többletforrást biztosított a kormány.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!