TV műsor

Érettségi - Soltész: 454 nemzetiségi diák kezdte meg a vizsgát

Belföld, 2020.05.04

Az idei érettségire 454 nemzetiségi diák jelentkezett, ők mindannyian megkezdték a hétfői vizsgát - közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Budapesten, sajtótájékoztatón.

Soltész Miklós ismertette: a német nemzetiség három, a szlovák két iskolában érettségiztet Magyarországon, míg a horvát, a román, a szerb és a görög egy-egy intézményben.

Az elmúlt években a nemzetiségek 91 óvodát, általános és középiskolát működtetnek, ennyit vettek át. Ez nyolcszoros növekedést jelent csaknem tíz esztendő alatt - közölte, megjegyezve, hogy egyes intézmények országos, míg mások helyi nemzetiségi önkormányzatokhoz tartoznak - emelte ki az államtitkár. Mintegy 15 ezren járnak ezekbe a létesítményekbe.

Jónak bizonyult az a döntés, hogy a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben otthoni tanításra tértek át - hangoztatta Soltész Miklós. Óriási változást, csúszást hozott volna az érettségire készülő, tudásukat bizonyítani akaró fiatalok életében, ha a kormány nem határozott volna így, és a pedagógusok nem valósították volna meg kiemelkedően a távoktatást - tette hozzá, a szülőknek is köszönetet mondva.

Az államtitkár úgy vélekedett, hogy a koronavírus-járvány idején letett érettségi talán a legkülönlegesebb megmérettetésük lesz a diákoknak.

Hollerné Racskó Erzsébet, az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke közölte, hogy 23 diák kezdte meg az érettségit két gimnáziumukban, Budapesten és Békéscsabán. Minden végzősük jelentkezett a megmérettetésre - jegyezte meg.

Néhány éve tehetséggondozási programot dolgoztak ki kormányzati támogatással. Ennek köszönhető, hogy egyre többen jelentkeznek az intézményeikbe - mondta Hollerné Racskó Erzsébet.

Szabóné Marlok Júlia, a budapesti Szlovák Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogy rendben megkezdődött az érettségi. Az ő intézményükben is betartják az egészségügyi szabályokat. A védőfelszereléseket megkapták, minden diák megérkezett a hétfői vizsgára - jelezte.

Az érettségi megtartására nagy szükség van a diákok továbbtanulása szempontjából - jelentette ki Szabóné Marlok Júlia.

Az igazgató közölte: idén 160 millió forintot kaptak a kormánytól arra, hogy kicseréljék az iskola nyílászáróit. Az intézmény 1992 óta működik a jelenlegi helyén, komolyabb felújítások azonban csupán az utóbbi években történtek, ami a fenntartónak, az Országos Szlovák Önkormányzatnak is köszönhető - fűzte hozzá.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!