Érkezik a baba! Maradj harmóniában a 9 hónapot követően is!

Belföld, 2019.09.05

Hamarosan új taggal bővül a család? A babavárás hónapjai rengeteg izgalmat ígérnek. Kialakulnak az új szerepek, másként éli meg a férfi és a nő saját nemiségét, és persze azelkövetkező feladatokra való felkészülés is gyakran kihívás elé állítja a párt.

Széklet-babaláb Ha azonban elegendő időt és energiát szentelsz annak, hogy harmóniában maradj önmagaddal, akkor jó eséllyel könnyedén veszed majd az akadályokat a kis pocaklakó érkezését követően is.

Mikorra várható a pici?

Ezzel a kérdéssel a legtöbben szembesülnek a család, barátok részéről a babavárás időszakában. Ha azonban már a terhességi teszt elvégzésekor szeretnéd tudni, mikor történik majd várhatóan a szülés, akkor érdemes ezt menstruációs naptárad segítségével kiszámolnod. Az ekkor már születési naptár gyanánt is funkcionáló eszköz segítségével azonnal megtudhatod, mikorra telik le a 40 hét. A terhesség kezdetét ugyanis az utolsó menstruáció első napjától számoljuk. A tapasztalatok szerint a 40 hétből gyakran 38 lesz addig, míg megérkezik az apróság. Nem lehet tehát elégszer hangsúlyozni a menstruációs naptár fontosságát, ennek ugyanis nem csak a nőgyógyászati vizsgálat vagy a babatervezés időszakában veheted hasznát, hanem akkor is, amikor a terhességi teszt két csíkot mutat.

Felkészülés testben és lélekben- hamarosan anya leszel!

Ahogyan egyre haladnak előre a várandósság hetei, úgy válik egyre valóságosabbá az egész. A harmadik trimeszterben pedig méretes pocakod pedig már igencsak megnehezítheti majd a mindennapokat. Ez azonban még csak a kezdet. Fontos, hogy már ilyenkor felkészülj mind a szülésre, mind azokra a feladatokra, melyek majd azt követően várnak rád. Ha már a második vagy a harmadik babát várod, akkor sok újdonságot valószínűleg nem fogsz tanulni a témában, viszont első babás kismamaként várhatóan minden újdonságkért ér majd és ezernyi kérdésed felmerül. Az ellátórendszerben vagy magánorvosodnál bátran tedd fel ezeket, hiszen nincsen ostoba kérdés a témában, ráadásul rendszerint ugyanazok a témák foglalkoztatják a várandós nőket. A külső segítség elfogadása mellett saját magad is sokat tehetsz annak érdekében, hogy minden zökkenőmentesen menjen, és amikor kell, akkor ott legyél fejben. Álmatlan éjszakákra biztosan számíthatsz az első hónapokban és valószínűleg semmire nem jut majd elegendő időd a baba mellett. Ha olyan szerencsés helyzetben vagy, hogy állandó segítségre számíthatsz, akkor némileg könnyebb dolgod lesz, de a baba gondozásának nagy része így is valószínűleg rád hárul majd. Vannak, akik nehezebben veszik az akadályokat, és akár a szülés utáni depresszióval is szembesülnek. Ha úgy érzed, rossz hangulatod több pusztán a kialvatlanság miatti fáradtságnál, akkor mindenképpen kérj segítséget szakembertől, merj beszélni arról, mi zajlik benned.

Zöld széklet? Ne ijedj meg tőle!

A baba első hónapjaiban a legtöbb édesanya igyekszik túlteljesíteni és a kicsi minden rezdülését árgus szemekkel figyelni. A felelősség terhe mellett ott vannak az álmatlan éjszakák, a szoptatással kapcsolatban előforduló esetleges nehézségek, és az sem ritka, hogy nőként nem vagyunk kibékülve testünkkel és a megváltozott arányokkal. Ilyenkor kifejezetten ijesztő lehet, ha a pelusban zöld székletet látunk, hiszen azt gondolhatjuk, valamit nem jól csinálunk, a kicsi esetleg beteg. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy a zöld széklet esetében a legtöbbször tulajdonképpen csak arról van szó, hogy a kismama túl sok zöld alapanyagot fogyasztott, vagy a tejtermékekből ivott többet a szokásosnál. A zöldszínű zöldségek mennyiségének csökkentése, valamint a tehéntej alapú élelmiszerek kiiktatása sokat segíthet azon, hogy a pelusban a megszokott kép fogadjon, és ne féljünk a zöld széklet esetleges kórós hatásaitól.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!