Étrendkiegészítőkre márpedig szükség van!

Belföld, 2019.09.25

Előfordul, hogy a közvéleményben vagy tudományos berkekben vita alakul ki az étrendkiegészítők létjogosultságáról.

C vitamin Vannak, akik állítják, hogy az általunk bevitt táplálékok fedezik a vitamin, ásványi anyag és tápanyag szükségletünket, míg mások szerint az elfogyasztott mennyiségek elenyészők a szervezet valódi szükségleteihez képest. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy a többség fogyaszt valamilyen étrendkiegészítőt, tehát az igény valós. Nézzünk néhány példát az étrendkiegészítők fogyasztásának előnyeiről.

Mi számít étrendkiegészítőnek?

Az étrendkiegészítők megismerésében a NaturalGo csapata volt segítségünkre. Étrendkiegészítőnek nevezünk minden olyan nem étel állagú anyagot, amelyet arra használnak, hogy kiegészítsék a táplálkozás által a szervezetbe bejuttatott ásványi anyagokat, vitaminokat, aminosavakat és/vagy fűszereket. Szükségünk van rájuk, hiszen az elmúlt évtizedek alatt táplálékaink minősége jelentősen romlott, tápértékük, vitamin tartalmuk egyre alacsonyabb. Szervezetünk optimális működéséhez, egészségéhez elengedhetetlen, hogy a különböző anyagokat megfelelő szinten tartsuk, illetve immunrendszerünket erősítsük.

Hogyan csoportosíthatjuk az étrendkiegészítőket?

A kategorizálás többféleképpen történhet. Mindenekelőtt meg kell határozni, hogy szükség van-e valamilyen vitamin pótlására, vagy esetleg egészségügyi probléma merült fel, ami miatt szükséges a szedésük. A vitaminokat, az agyműködést segítő kiegészítőket és az érrendszert támogató készítményeket is ide soroljuk. Vannak speciálisan nőknek és férfiaknak kifejlesztett étrendkiegészítők is. Külön kategóriát képeznek az emésztést segítő, fogyáshoz és méregtelenítéshez kapcsolódó szerek, hiszen ezeket általában kúraszerűen ajánlott fogyasztani. Sokszor több készítmény együttes szedése javasolt bizonyos hiánybetegségek esetén a különböző tápanyagok, vitaminok előállításához, a szervezetben történő felszívódás biztosításához.

Kinek szükséges étrendkiegészítőket szednie?

Fontos tudni, hogy az étrendkiegészítők szedése nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet. Egyéni szükségleteink felmérésére, testünk jeleire hagyatkozhatunk, ha valamilyen tápanyagból vitaminból pótlásra szorulunk. Például egyértelmű jelei vannak a vashiánynak (vérszegénység) vagy a C-vitamin hiányának (skorbut). Emellett segítenek minket a különböző statisztikák is. Az öt éven aluliaknak, 50 éven felülieknek vagy az állapotos kismamáknak bizonyosan érdemes szedniük kiegészítő vitaminokat (pl. B-vitamin komplex, C-, D-vitaminok), folsavat, vasat.

Vizsgáld meg étrended, és ha úgy látod, hogy szükséges, bátran kezdd el támogatni táplálkozásod étrendkiegészítőkkel!
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!