Fecskebaráttá teszik a Kövér Béla Bábszínház épületét

Belföld, 2023.04.19

A Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház kedd délután tartott közös sajtótájékoztatót, ahol bejelentették, hogy a bábszínháznak helyet adó épületet fecskebaráttá teszik, melynek során átalakításon esik át a Tisza Lajos körúti színház homlokzata.

Fecskefészek Az egyesület és a bábszínház közös közleményben fogalmazta meg hitvallását, mely szerint a természeti és a városi környezet nem feltétlenül egymást kioltó fogalmak, azok harmonikus együttélése a valódi elérendő és elérhető cél. A hazai fecskék egyedszámának csökkenése azonban egyértelműen a káros emberi tevékenységekhez köthető, ugyanakkor néhány egyszerű megoldással sokat tehetünk a fecskefélék védelme érdekében.

Mint írják, a molnárfecske hazánkban szinte teljesen kultúrakövető lett, főként városok, kisebb részt falvak költőmadara. A fecskék természetes költőhelyei a függőleges sziklafalak, ezért is keresik a városokban a magas, ereszekkel, ablakpárkányokkal és erkélyekkel tagolt homlokzatokat. Az egyesület közleményében rámutat, az épületen jelenleg is vannak aktív és sérült fecskefészkek is. A homlokzat kedvező a molnárfecskék számára, hiszen több generáció óta költenek itt. A sérült fészkek ugyanakkor arról árulkodnak, hogy nincs sárgyűjtőhely a közelben, amiből a madarak a meglévő fészkeket tudnák kijavítani. Szerencsére a ház lakói is elfogadták a hasznos madarak jelenlétét és nem verték le a már felépített fészkeket.

A fentiek tükrében a bábszínház Feketesas utcai kamaraterme feletti homlokzaton 20 műfecskefészket, valamint a hozzájuk tartozó fecskepelenkát, illetve sárgyűjtőt helyeztek ki a szakemberek a Mondolo Egyesület és a Kövér Béla Bábszínház javaslatára és szakmai támogatásával.  

Fotó: Szabó Luca
(Webrádió)

Címkék

Mondolo Egyesület Kövér Béla Bábszínház Fecskebarát

Galériánk

Fecskefészek Fecskefészek
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!