Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték az újszülött gyermekét buszmegállóban magára hagyó anyát

Belföld, 2024.04.23

Kiskorú veszélyeztetése miatt mondta ki bűnösnek és egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztést szabott ki kedden a Pécsi Ítélőtábla arra a nőre, aki egy fonyódi buszmegállóban magára hagyta újszülöttjét 2021 októberében.

A táblabíróság MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a 37 éves, kiskorú gyermekét egyedül nevelő vádlott már több éve rendezett körülmények között élt Ausztriában, amikor megismerkedett egy zalai férfival, akitől 2021-ben teherbe esett, de a külvilágtól állapotát eltitkolta, orvoshoz nem járt.

A babát október 10-én egy balatoni nyaralóban, egyedül szülte meg, az újszülöttet megmosdatta, betakarta egy törölközőbe, majd - továbbra sem szólva senkinek - autóba ült vele. Némi bolyongás után a gyermeket a fonyódi ügyészség épülete előtti - fedett, három oldalról védett - buszmegálló padján magára hagyta és Ausztriába utazott.

Nem sokkal később kutyasétáltatók lettek figyelmesek a síró csecsemőre, akiről később a kiérkező mentők megállapították, hogy a körülmények és a nyolc fokos, hűvös időjárás ellenére is teljesen egészséges.

A vádlott - miután tudomására jutott, hogy keresi a rendőrség - jelentkezett és részletes vallomást tett.

Mint kiderült, a nő állapotjellegű személyiségzavarban szenved, amely cselekménye elkövetésekor is megállapítható volt, ezen felül a fizikai és érzelmi stressz hatására beszűkült tudati állapotba került. Utóbbi ugyan nem tette képtelenné, nem korlátozta őt abban, hogy cselekménye társadalomra veszélyességének következményeit felismerje, s ennek megfelelően cselekedjen, de megnehezítette gondolkodását, illetve a mérlegelési képességét - jelezték a közleményben.

Az ügyészség emberölés kísérlete miatt benyújtott vádemelése folytán első fokon eljáró Kaposvári Törvényszék kiskorú veszélyeztetése miatt egy év - három évre felfüggesztett - szabadságvesztésre ítélte az anyát.

A Pécsi Ítélőtábla a törvényszék ítéletét megalapozottnak találta és helybenhagyta.

Az ítélet jogerős.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!