Felújítják a szegedi Milkó-palotát

Belföld, 2024.02.20

Felújítják Szeged egyik meghatározó műemlékét, a Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett Milkó-palotát - jelentette be Binszki József (DK) várospolitikai alpolgármester kedden a helyszínen.

Milkó-palota A politikus sajtótájékoztatóján emlékeztetett rá, a Milkó-palota az 1879-es szegedi nagy árvíz után a Stefánián emelt palotasor talán utolsó épülete, amelynek felújítása még nem történt meg, bár kisebb állagmegóvási munkákat végeztek rajta az elmúlt években.

Tavaly az önkormányzat elvégezte az ingatlan állapotfelmérését, ez alapján készülhetnek el a rekonstrukció tervei, amelyre az idei költségvetésben 20 millió forintot különítettek el. A felújítás kiviteli munkái is elindulhatnak idén, erre további 250 millió forintot fordítanak ebben az évben - mondta az alpolgármester. Hozzátette: az előzetes becslések szerint ez a rekonstrukció költségeinek felét fogja fedezni.

Az épület 28 lakásából 15 önkormányzati tulajdonú, emellett 15 nem lakás célú ingatlan - üzlethelyiség, raktár, iroda - található a házban. Az önkormányzat tulajdoni aránya így 78,02 százalék, a felújítás költségeihez is ebben az arányban járul hozzá a város. A fennmaradó részt a rekonstrukciót szintén szorgalmazó magántulajdonosok fizetik - közölte Binszki József.

A fakereskedéssel foglalkozó Milkó család megrendelésére, Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei alapján 1883-ban épült fel a francia neoreneszánsz stílusú Milkó-palota. Az épület Szeged sokáig egyetlen állandó közúti hídjával egy időben készült el, annak belvárosi hídfőjénél. A mai Roosevelt (akkor Rudolf) téren álló, rózsaszín, "eperháznak" is nevezett épület egyes források szerint eredetileg sárga, a műemlékvédelmi vizsgálat szerint azonban zöldes-barnás színű lehetett. A palotának négy utcai homlokzata van: a Híd, a Stefánia, a Deák Ferenc és a Vár utcára is néz. 

A többi között vaskereskedés, zeneműbolt, látszerészeti raktár, sőt még bor- és sörcsarnok is működött az épületben, 1908-ban pedig megnyitott az ezer néző befogadására alkalmas Uránia színház.
(MTI)

Címkék

Felújítás Milkó-palota Binszki József
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!