Felújított épületbe költözhetnek vissza a Siha Közi bölcsisek

Belföld, 2020.12.14

Január 4-én vehetik birtokba az újrókusi lakótelep felújított épületét a kicsik és a pedagógusok. A Siha Közben lévő intézmény a hatodik bölcsőde, amelyet a szegedi önkormányzat 2017 óta korszerűsített európai uniós és saját forrásból.

Siha Közi bölcsöde
Az újrókusi lakótelepen működő, 96 férőhelyes Siha Közi Bölcsőde az 1980-as években panelelemekből épült. Felújítása a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban, két projektben valósult meg. A beruházás során hőszigetelés és új vakolat került a külső falakra. Korszerű nyílászárókra cserélték a régi ajtókat, ablakokat. A fűtésrendszer is megújult: modernizálták az elavult hőközpontot, kicserélték a csöveket és a radiátorokat. A lapos tető hő- és vízszigetelést kapott, valamint napelemeket helyeztek el rajta. Az épületeken kívül és belül is korszerűsítették az elektromos hálózatot és a világítótesteket. Ezekkel a fejlesztésekkel csökken a bölcsőde energiafelhasználása, ráadásul az energia egy része megújuló forrásból származik majd, és kevesebb üvegházhatású gáz kerül a levegőbe, tisztábbá, egészségesebbé válik a környezet. A korábban korszerűsített bölcsődéknél 65 százalékkal csökkent a távhőfogyasztás, és a felhasznált villamos energia 65 százalékát a napelemek termelték meg.

Az épületrészeken belül felújították a padló- és csempeburkolatokat, kifestették a helyiségeket, kicserélték az ajtókat. Korszerűsítették a mosdókat és a vizesblokkokat, kibővítették a tornaszobát, áthelyezték a sószobát. Az udvar is megújult, itt kapott helyet egy új kisvonat és két babaház. Játékokra és bútorokra 2,6 millió forintot fordított az önkormányzat.

A fejlesztés során korszerűsítették a víz- és szennyvízhálózatot, illetve a csapadékvíz- elvezetést is. Járdákat építettek a kerítésen kívül és belül. Az épületek napfényes homlokzatára árnyékolókat szereltek. Az akadálymentesítés részeként rámpa épült a főbejárathoz, a vakok és gyengénlátók számára vezetősávokat alakítottak ki, Braille-írásos irányjelző és tájékoztató táblákat helyeztek ki, a hallássérülteket indukciós hurokerősítő készülék segíti, a parkolóban pedig kijelölt helyet hoztak létre a mozgáskorlátozottaknak. A bölcsőde korszerűsítését a közbeszerzési eljárásban nyertes szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte. Mivel a koronavírus-járvány miatti korlátozások nem teszik lehetővé a gyülekezést és rendezvény tartását, ezért Botka László polgármester szűk körben, az ünnepélyességet mellőzve adta át a felújított bölcsődét. A fejlesztésre 314 millió forint európai uniós támogatást és 49 millió forint saját forrást használt fel az önkormányzat. Az épületet a tervek szerint 2021. január 4-én veszik birtokba a gyerekek és az ott dolgozók.
(Webrádió)

Címkék

Siha köz Bölcsöde

Galériánk

Siha Közi bölcsöde Siha Közi bölcsöde
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!