Felújított szakképző iskolát adtak át Miskolcon

Belföld, 2023.07.04

A kormány 4,75 milliárd forintos támogatásával teljes mértékben megújult Miskolci SZC Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola, amelyet kedden adtak át.  

Hankó Balázs felsőoktatásért felelős államtitkár az átadáson úgy fogalmazott, az intézmény átadásával egy 21. századi szakképző iskolát és technikumot avatnak.

Az államtitkár az ország szakképzését is 21. századinak nevezte, amely keresletalapú, gyakorlati fókuszú és digitális. Kiemelte, az iskolákban olyan munkaerőpiaci igényeknek megfelelő képzés folyik, amely a gazdaság, a társadalom és a piac igényeit elégíti ki. Miskolcon a szakképzővel a város újraiparosodását segítik elő - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta a képzés megújítása, az infrastruktúra-fejlesztés és a 21. századi körülmények a tudásalapú gazdaság és a versenyképesség kulcsa, amely kiemelt fontosságú Magyarország számára.

Hankó Balázs emlékeztetett, hogy a képzés tartalmi megújítása mellett az oktatókat is ösztönzik, 2020-ban harminc százalékos, az idén tíz plusz öt százalékos béremelést kaptak. A fiataloknak pedig ösztöndíjat biztosítanak: a kezdeti években 8-16 ezer forint ösztöndíj, valamint az oktatás és képzés mellé munkabér is jár.

Hangsúlyozta, a sikeresen szakmát szerző diákoknak pályakezdési ösztöndíjat is biztosítanak, mely 120 ezer forinttól 300 ezer forintig terjedhet. Hozzátette, hogy az általános iskola elvégzése után a technikumot választják a legtöbben Magyarországon.

Hankó Balázs arról is beszélt, hogy együttműködéseket is építenek, a Miskolci Egyetemmel együttműködésben olyan képzéseik vannak, amelyek erősítik a térséget az ipari szereplők igényei által. Kiemelte, ebben az évben 76 százalékkal jelentkeztek többen a szakképzésből a felsőoktatásba a tavalyi évhez képest.

Hozzátette: nemzetközi összehasonlításban a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országai között Magyarország bronzérmes a szakképzettséggel rendelkezők foglalkoztatásában.

Molnár Péter, a Miskolci Szakképzési Centrum főigazgatója az ünnepségen elmondta, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola felújítása száz százalékban hazai kormányzati támogatásból valósult meg a 21. századi szakképző intézményfejlesztési programban.

A főigazgató hangsúlyozta, az iskola a jövő záloga, az innováció egyik terepe, a nevelés és oktatás valamint a jövő szakemberei képzésének egyik helyszíne.

Szólt arról is, hogy a duális képzés nagyon fontos a szakképzés területén, és a Szentpáli István nevét viselő iskola élen jár abban, hogy "kiváló duális partnerei vannak", így közösen képezhetnek olyan diákokat, akik a szakma számára jó munkavállalók lehetnek.

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja elmondta, a Szentpáli István Kereskedelmi és Vendéglátó Technikum és Szakképző Iskola a 21. századi szakképző intézményfejlesztési program első elkészült iskolája, ahol teljeskörű fejlesztés valósult meg. Hozzátette, a beruházással olyan tereket szerettek volna létrehozni, ahová jó belépni, ahová a szülőknek érdemes beíratni gyermekeiket és ahol a diákok modern környezetben tanulhatnak.

Szabóné Trum Tünde, az intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, a felújítás alatt az iskolában lecserélték a külső nyílászárókat, megújult a hőszigetelés, a fűtési és a tűzjelzőrendszer, valamint a tanulói mosdók. Ezek mellett egy teljesen új tornacsarnok is épült az iskolához, valamint az épületen belül, belső szakmai gyakorlati képzést biztosító kabinetek is elkészültek. Az iskola két belső udvarából az egyiket félig, a másikat teljesen lefedték, a nagyobb területen zöldtető kialakítása valósult meg.

Megjegyezte, hogy a megújult környezet pozitív hatással van mind a tanulókra, mind az oktatókra, hiszen a beruházásnak köszönhetően egy teljesen kulturált, 21. századi intézmény valósult meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!