Felújították Tatabánya német nemzetiségi iskoláját

Belföld, 2020.02.05

Csaknem háromszáz millió forintos felújítás fejeződött be Tatabányán a helyi német nemzetiségi önkormányzat által fenntartott Széchenyi István Általános iskolában - közölte a polgármester szerdán az MTI-vel.

Szücsné Posztovics Ilona (Összefogás Tatabányáért) elmondta, a munkálatokra 114 milliós forintos pályázati forrást nyertek, a város költségvetéséből 140 millió forintot használtak fel, a német nemzetiségi önkormányzat pedig 45 millió forinttal támogatta a korszerűsítést.

A három, egymás melletti épületből álló intézményben korszerűre és szabályozhatóra cserélték a teljes fűtési rendszert, hőszigetelést kapott a tető és a homlokzat, valamint részben új ablakokat építettek be.

Az iskola első épületét 1880-ban emelték, 1928-ban bővítették, majd több kisebb-nagyobb felújításon és átépítésen esett át. Jelenleg 14 tanulócsoportban 265 diákot oktatnak az intézményben. A tanítás német nemzetiségi nyelvoktató és emelt szintű nyelvoktató program szerint folyik.

A mai megyeszékhely egyik elődtelepüléseként Felsőgallára 1773-ban telepítették be az első német földműveseket, 1891-ben az 1299 lakosból még szinte mindenki a német nyelvet beszélte. A településen a legnagyobb fejlődést a bányászat hozta a századforduló elején. Tatabánya várossá válása után, 1947-ben a település elvesztette önállóságát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!