Fókuszban az élesztő

Belföldi hírek, 2020.05.20

Mi az a kicsi, kocka formájú, sárga csomagolásban kapható élelmiszer, amire eddig senki sem fordított kiemelt figyelmet, ám pár hete valóságos harc dúl érte az üzletekben, és roppant szerencsésnek érzi magát az, aki hozzájut? Bizony, az élesztőről van szó.

Élesztő Mióta kitört a járvány, hirtelen a tízmillió pék országa lettünk, mindenki otthon akarja sütni a kenyeret, zsemlét. Persze akadnak, akik már eddig is járatosak voltak a kelt tészták világában, ám sokan most próbálkoznak velük először. Nekik segítünk most pár hasznos tanáccsal.

Az alapok

Kezdjük az elején! Pontosan mi az az élesztő? Ez a kérdés még néhány gyakorlottabb háziasszonyon is kifog, ám a válasz rendkívül egyszerű: az élesztő nem más, mint apró, szabad szemmel nem látható méretű, egysejtű gombák összessége. Egy élő mikroorganizmus, ami számos zsírt, proteint, szénhidrátot ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, melyek az emberi szervezet számára is hasznosak. Mégsem ezért használjuk, hanem mert a segítségével tud szép nagyra megkelni a tészta.  

Friss és szárított

Ha élesztőről van szó, legtöbbeknek a friss változat jut eszébe. Ez a jellegzetes színű és illatú kis kocka, amely összepréselt apró gombákból áll. Előnye, hogy gyorsabban kel meg tőle a tészta, hátránya viszont, hogy - lévén szó egy élőlényről - gyorsan megromlik, így hűtőben tárolva felbontva pár napig, bontatlanul pedig pár hétig lehet felhasználni. Természetesen le is fagyasztható.

A szárított élesztő por állagú, amit a friss élesztő alacsony hőfokon való szárításával állítanak elő. Bár a tészta észrevehetően lassabban kel meg tőle, viszont bontatlanul akár 1-2 évig is eláll, hűtés nélkül. Valamint nem kell felfuttatni sem, elég csupán hozzákeverni a liszthez.  

Hogyan kell használni?

Az előbb már szót ejtettünk a felfuttatásról, ami az egyik legfontosabb lépés, ha friss élesztővel van dolgunk. Ilyenkor az élesztőt 36-37 C fokos cukros vízbe vagy tejbe morzsoljuk, a gombák pedig “feléledve” elkezdik bekebelezni a cukrot, és szépen megnőnek. Ezután hozzáadjuk a liszthez, majd összegyúrás után langyos helyre téve jó nagyra kel a tészta.  

Ettől az eljárástól sokan tartanak, hiszen könnyű hibázni. Ha a folyadék például túl meleg, az megöli a gombákat, ha pedig túl hideg, akkor nem indul be a folyamat. Illetve arra is figyelni kell, hogy az élesztő ne érintkezzen sóval, mert attól károsodik.  

Természetesen azt sem árt tudni, hogy adott mennyiségű liszthez mennyi élesztőre van szükség. Kenyérhez a legjobb választás a BL80-as finomliszt, melynek egy kilójához pontosan 1 kocka, azaz 50 gramm élesztő szükséges. Ha pedig szárítottal dolgozunk, akkor abból 14 gramm, azaz 2 kis tasak lesz a megfelelő adag.  

Bár a karantén alatt sokaknak megjön a kedve az otthoni sütés-főzéshez, azonban ha már unja a mindennapos konyhai ténykedést, szívesen fogyasztana változatos, főtt ételeket, akkor rendelje meg ebédjét az Interfoodtól, ahol a kiszállítás továbbra is zavartalan! 

(Webrádió)


Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!